Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ: Συνεχίζεται η πτώση στις ενάρξεις επιχειρήσεων στο Νομό.

Συνεχίζεται το αρνητικό κλίμα στην επιχειρηματικότητα του Νομού μας σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας. 


Τα στοιχεία αυτά, που αφορούν στις ενάρξεις και διακοπές των επιχειρήσεων στο Νομό, είναι αδιάψευστος μάρτυρας του προβλήματος που προκύπτει, για όλων των ειδών τις επιχειρήσεις, από το γενικότερο οικονομικό κλίμα στη χώρα μας αλλά και από τα χρόνια και άλυτα επιχειρηματικά ζητήματα στο Νομό μας.
Συγκεκριμένα κατά το 2010 υπήρξαν 863 ενάρξεις επιχειρήσεων στο Νομό έναντι 1018 κατά το έτος 2009, πράγμα που σημαίνει ότι 155 λιγότερες επιχειρήσεις έκαναν έναρξη το 2010 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι διακοπές συγκρατήθηκαν σχετικά καθώς από 717 το 2009 έφτασαν στις 653 το 2010, όμως ένας παράγοντας που ίσως να καθιστά την εικόνα πλασματική και να αποπροσανατολίζει, είναι το γεγονός ότι στις ενάρξεις πρέπει να συνυπολογιστούν και επιχειρήσεις που «αναγκαστικά» ενεγράφησαν, καθώς για πρώτη φορά αναγκάστηκαν να βάλουν ταμειακή μηχανή ή να δηλώσουν, εν γένει, την παρουσία τους...
Συνοπτικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι, ίσως να μην αποτυπώνεται κάποιο κλίμα μαζικής αποχώρησης από την επιχειρηματικότητα στην περιοχή μας, είναι όμως καταφανέστατη η ύφεση και η υποτονικότητα. Επίσης, πρέπει να θυμίσουμε για ακόμα μια φορά, ότι οι ενάρξεις δεν είναι όλες πραγματικές αλλά αποτέλεσμα και των φορολογικών αλλαγών που έχουν συντελεστεί, με αποτέλεσμα να συγκρατείται έτσι, τεχνητά, η περαιτέρω εμφάνιση της ύφεσης. Το Επιμελητήριο συνεχίζει να αξιολογεί τα στοιχεία που αναμένεται να δείξουν περαιτέρω ένταση του φαινομένου μέσα στο 2011, αλλά με ψυχραιμία και σύμφωνα με τον ρόλο του, καθώς δεν επιθυμεί να συμβάλει σε κανένα κλίμα καταστροφολογίας, αλλά να καταγράψει την πραγματικότητα. Κάτι που θα βοηθήσει και δεν θα καταρρακώσει την ψυχολογία της αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο