Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Προδημοσίευση Προγράμματος Εναλλακτικός Τουρισμός

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας ανακοινώνει στις επιχειρήσεις – μέλη του την προδημοσίευση του Οδηγού Εφαρμογής για την Πράξη ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ που εμπίπτει στο πεδίο των Κρατικών Ενισχύσεων του Τομέα Τουρισμού μέσω ΕΣΠΑ...

Η Πράξη ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, σχεδιάστηκε από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού, Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων (ΕΥΣΔΕΔ) του Τομέα Τουρισμού, του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, με συνολικό προϋπολογισμό € 20.000.000 και χρηματοδοτείται από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» (ΕΠΑΝ II).

Μέσω της Πράξης ενισχύονται επενδυτικά σχέδια υφιστάμενων επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργούν πριν από την 01.01.2010, σε όλη τη Χώρα και οι οποίες δραστηριοποιούνται ή πρόκειται να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στην παροχή υπηρεσιών Εναλλακτικού Τουρισμού και ειδικότερα στα ακόλουθα πεδία:

 Αθλητικός τουρισμός αναψυχής

 Πολιτιστικός Τουρισμός

 Θαλάσσιος Τουρισμός

 Τουρισμός Υπαίθρου

 Γαστρονομικός Τουρισμός

 Τουρισμός Υγείας και Ευεξίας

Οι επιλέξιμες κατηγορίες δραστηριοτήτων που προβλέπονται από τον Οδηγό Εφαρμογής είναι οι ακόλουθες: α) πλωτές μεταφορές, β) καταλύματα, γ) υπηρεσίες εστίασης, δ) δραστηριότητες ενοικίασης και εκμίσθωσης, ε) δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων, οργανωμένων ταξιδιών και στ) υπηρεσίες εκμίσθωσης εξοπλισμού θαλασσίων σπορ κ.λπ.

Κύριοι στόχοι της Πράξης ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ είναι:

• Η ανάπτυξη και προώθηση εναλλακτικών τουριστικών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων.
• Η διαφοροποίηση των παρεχόμενων τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών από τις υπηρεσίες που αντιστοιχούν στις μορφές μαζικού τουρισμού.
• Η διασύνδεση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών και προϊόντων με την τοπική παραγωγή και προϊόντα.
• Η τουριστική αξιοποίηση των τοπικών φυσικών και πολιτιστικών πόρων.

Οι προτάσεις (επενδυτικά σχέδια) που δύνανται να χρηματοδοτηθούν, αφορούν στην προμήθεια συστημάτων και εξοπλισμού για την άσκηση της εναλλακτικής τουριστικής δραστηριότητας, στη διαμόρφωση υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων και χώρων άμεσα συνδεδεμένων με την ανάπτυξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας, στο σχεδιασμό, προγραμματισμό και υλοποίηση ενεργειών προβολής και προώθησης των εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων και, τέλος, στην ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης ποιότητας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανά επενδυτικό σχέδιο ανέρχεται σε €15.000 – €400.000, ενώ η Δημόσια Χρηματοδότηση θα αποτελεί ποσοστό 40% του σχεδίου, με ειδική προσαύξηση επιπλέον 5% στις περιπτώσεις των μικρών νησιών (με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων). Τα επενδυτικά σχέδια που θα ενταχθούν προβλέπεται να τονώσουν τη δραστηριότητα των επιχειρηματιών που αναπτύσσουν εναλλακτικές τουριστικές δραστηριότητες και να βελτιώσουν το ποιοτικό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Τα ηλεκτρονικά αρχεία, που αποτελούν το επίσημο κείμενο της διαβούλευσης για το περιεχόμενο του προγράμματος, έχουν αναρτηθεί στις ιστοσελίδες http://www.visitgreece.gr/,  http://www.yppo.gr/,  http://www.espa.gr/,  http://www.antagonistikotita.gr/,  http://www.efepae.gr/  και http://www.etakcci.gr/.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η επίσημη Προκήρυξη της Πράξης αναμένεται εντός του Φεβρουαρίου, μετά την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης και την οριστικοποίηση των τελικών κειμένων του Οδηγού, ενώ μέσα στο α’ εξάμηνο του 2011 προγραμματίζεται και η Προκήρυξη της συμπληρωματικής Πράξης «Εναλλακτικός Τουρισμός για νέες επιχειρήσεις», με εθνική εμβέλεια, προϋπολογισμού επιπλέον € 8.000.000.

Για περαιτέρω πληροφορίες επικοινωνήστε με το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας στη τηλέφωνο 26410 74500.
 
ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο