Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Ανδρέας Μακρυπίδης: «Τα Υπουργεία Περιβάλλοντος &Αγροτικής Ανάπτυξης και η ΔΕΗ επιτέλους να συντονιστούν για τα φωτοβολταϊκά στην Αιτωλοακαρνανία».


O Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ανδρέας Μακρυπίδης κατέθεσε ερώτηση στους συναρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος κα.Τίνα Μπιρμπίλη και Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Κώστα Σκανδαλίδη για την απαράδεκτη καθυστέρηση έγκρισης από την Δ.Ε.Η. Α.Ε. των αιτήσεων εγκατάστασης φωτοβολταϊκών των αγροτών της Αιτωλοακαρνανίας.


Στην ερώτηση του ο Βουλευτής αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Η προτεραιότητα για τα φωτοβολταϊκά αγροτών που προβλέπει ο νόμος 3851/2010 κινδυνεύει να ακυρωθεί στην πράξη στον Νομό Αιτ/νίας, αφού δεν έχει προσδιοριστεί επαρκώς η δυνατότητα του δικτύου της Δ.Ε.Η. Α.Ε. ώστε να περιλάβει όλες τις αιτήσεις των αγροτών και παράλληλα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος στην διαδικασία έγκρισης των αιτήσεων λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων, ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας η διαδικασία προχωρεί κανονικά. (π.χ. σε Νομούς μικρότερης έκτασης και πληθυσμού έχουν εγκριθεί δεκάδες και εκατοντάδες αιτήσεις)
Η διαρκής μείωση του αγροτικού εισοδήματος στο Νομό Αιτ/νίας και η αδυναμία αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, ιδιαίτερα των καπνοπαραγωγών, λόγω του μικρού κλήρου που ως επί το πλείστον διαθέτουν, ώθησε μεγάλη μερίδα των αγροτών του Νομού να εναποθέσουν τις ελπίδες τους, για βελτίωση του εισοδήματος τους, στις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς που προβλέπονται από τον νόμο, ξοδεύοντας σημαντικά χρηματικά ποσά  και χρόνο στις διαδικασίες που προβλέπονται.
Η Αιτωλοακαρνανία, που έχει προσφέρει πολλά στην Εθνική Οικονομία και στην Αγροτική Ανάπτυξη και που σήμερα πλήττεται πολλαπλά ο αγροτικός πληθυσμός, αλλά και ως  ελάχιστο δείγμα αντισταθμιστικών οφειλών, από την στιγμή που η Δ.Ε.Η. εκμεταλλεύεται τα τρία Υδροηλεκτρικά Εργοστάσια στο νομό (Κρεμαστών, Καστρακίου, Στράτου) επ’ωφελεία της εταιρείας και των μετόχων της, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε όσους αγρότες έχουν κάνει αίτηση για φωτοβολταϊκά και πληρούν τα κριτήρια να μπορέσουν να ενταχθούν.»
Ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης επίσης τόνισε: «Η Δ.Ε.Η θα πρέπει να ανταποκριθεί με προτεραιότητα, τόσο στο θέμα των δυνατοτήτων, με επέκταση και αναβάθμιση του δικτύου του Νομού Αιτ/νίας για την κάλυψη των Φωτοβολταϊκών, όσο και στην επιτάχυνση των διαδικασιών και την υπέρβαση των γραφειοκρατικών εμποδίων ώστε να προχωρήσει η έγκριση των αιτήσεων με προτεραιότητα.
Η Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να ενσκήψει πάνω στα προβλήματα των αγροτών, και κύρια των πρώην καπνοπαραγωγών, με τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας ώστε να ενισχυθεί το εισόδημα τους. Επίσης, η  Ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος με την κοινωνική ευαισθησία που πρέπει να τη διακατέχει, δεν μπορεί να παραβλέψει τις προσπάθειες των αγροτών ώστε να συνδυάσουν την φιλικότερη προς το περιβάλλον χρήση των φυσικών πόρων (φωτοβολταϊκά, περιορισμός κατασπατάλησης των υδάτινων πόρων κ.λ.π) και την ενίσχυση του εισοδήματος τους.»
Τέλος ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης ζητάει από τους συναρμόδιους Υπουργούς Τίνα Μπιρμπίλη και Κώστα Σκανδαλίδη να απαντήσουν σε τι ενέργειες πρόκειται να προβούν άμεσα για να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών των αγροτών στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και σε τι ενέργειες θα προχωρήσουν ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έγκρισης αιτήσεων για εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών και να μην χαθούν τα πλεονεκτήματα που προβλέπονται για τους αγρότες.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο