Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Μετά την αποχώρηση από τον Αστακό, το Κατάρ "ψηφίζει" Κύπρο.

Μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις των τελευταίων ετών σχεδιάζει να πραγματοποιήσει στην Κύπρο το εμιράτο του Κατάρ.
Λίγες μόλις εβδομάδες μετά την επισημοποίηση της αποχώρησης των Αράβων από το ενεργειακό mega-project του Αστακού
, η Qatari Diar, η κρατική εταιρεία real estate του Κατάρ, εισέρχεται στην τελική ευθεία των συζητήσεων με την Κυπριακή κυβέρνηση για την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων, εμπορικού κέντρου, γραφειακών και οικιστικών συγκροτημάτων στη Λευκωσία, προϋπολογισμού 150 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι δύο πλευρές θα καθίσουν ξανά στο τραπέζι στο τέλος Νοεμβρίου προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες του project που αποτελεί μέρος των δύο συμφωνιών και των τεσσάρων μνημονίων συναντίληψης που υπογράφηκαν τον περασμένο Απρίλιο μεταξύ της Κύπρου και του Κατάρ. Οι τελικές ανακοινώσεις για τα οικονομικά δεδομένα και την απόδοση του έργου θα ανακοινωθούν μετά την συνάντηση Κυπρίων και Καταρινών.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Μεγαλόνησο, το έργο αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη θα περιλαμβάνει την κατασκευή ξενοδοχείου πέντε αστέρων και 220 κλινών στην είσοδο της Λευκωσίας, σε μια τεράστια έκταση στην οποία στεγάζονται πανεπιστημιακές υπηρεσίες -οι οποίες και θα μεταφερθούν- σε συγκροτήματα που είχαν χτιστεί τη δεκαετία του ΄60. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το έργο θα ολοκληρωθεί σε 30 μήνες από την ημέρα έναρξης των εργασιών.
Στην κοινοπραξία θα συμμετάσχει εταιρεία της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Qatari Diar, του βραχίονα της Επενδυτικής Αρχή του Κατάρ (Qatar Ιnvestment Αuthority- QΙΑ) στο real estate, μέσω της οποίας οι Άραβες έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ακίνητα, κατά κύριο λόγο στο Λονδίνο.
Μεταξύ αυτών, βρίσκεται το Canary Wharf Estate, εκτάσεις δεκάδων στρεμμάτων στο Τσέλσι, συγκρότημα κατοικιών στο Νάιτσμπριτζ, ενώ κοντά στη Γέφυρα του Λονδίνου οι καταρινοί κατασκευάζουν ουρανοξύστη 80 ορόφων, που θα είναι έτοιμος για τους Ολυμπιακούς του 2012.
Ν. Χρ.
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο