Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Συνάντηση με τη συγγραφέα Έλενα Χουζούρη στον Αστακό, με αφορμή το βιβλίο της «Πατρίδα από βαμβάκι».

Η Λέσχη Ανάγνωσης που δημιουργήθηκε από τους βιβλιόφιλους του Αστακού με σκοπό να προάγει τη φιλαναγνωσία και την καλή λογοτεχνία, διοργάνωσε συνάντηση με τη συγγραφέα Έλενα Χουζούρη , με αφορμή το βιβλίο της «Πατρίδα από βαμβάκι». Σε μια ζεστή βραδιά χθες Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010, έλαβε χώρα η τελευταία μας συνάντηση με θέμα την "Πατρίδα από βαμβάκι" της Έλενας Χουζούρη.
Στο έργο αυτό που ανήκει στην κατηγορία του ιστορικού μυθιστορήματος, ο γιατρός Στέργιος Χ, από τη Θεσσαλονίκη, μέλος του Δημοκρατικού Στρατού κατά τον Εμφύλιο, παίρνει το δρόμο της πολιτικής εξορίας για την Τασκένδη της ΕΣΣΔ. Εκεί θα παντρευτεί τη Σταυρούλα, μια ορεσίβια Θεσσαλή με κοινή μοίρα η οποία βρέθηκε στο βουνό χωρίς να έχει σχέση με τις ιδεολογίες. Ο γάμος τους θα γίνει με τις ευλογίες του Κόμματος και ο γιατρός θα συνεχίσει την επαγγελματική του ανέλιξη, ενώ η Σταυρούλα θα σκέφτεται μόνο την επιστροφή στην πατρίδα.
Στα χρόνια που ακολούθησαν οι πολιτικές εξελίξεις απέτρεψαν τον επαναπατρισμό: Τα "Ζαχαριαδικά", τα γεγονότα της Πόλης το '55, ο θάνατος του "Πατερούλη" και η αποσταλινοποίηση, η Χούντα των συνταγματαρχών και άλλες εξελίξεις βρίσκουν το γιατρό καθ' οδόν προς τη Μόσχα και από εκεί προς τα Σκόπια, σε ένα δεύτερο ταξίδι εξορίας, όσο πιο κοντά γίνεται στην πατρίδα.
Παράλληλα με την πορεία αυτή, ξετυλίγεται όλο αυτό το κουβάρι της ζωής των πολιτικών προσφύγων στην EΣΣΔ του Ουζμπεκιστάν. Και η καταλυτική μορφή της Όλγας Κυριλένκο, η οποία διαδραματίζει έναν ρόλο-κλειδί. Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα και υπαρκτούς ήρωες, η "Πατρίδα από βαμβάκι" αξίζει περίοπτη θέση στο ράφι κάθε βιβλιοπωλείου και έχει ήδη συμπεριληφθεί στις προτάσεις μας για το φετινό βραβείο αναγνωστών.
.
Παρουσία αρκετού κόσμου -σημάδι ότι το βιβλιόφιλο κοινό στον Αστακό μεγαλώνει διαρκώς- η συγγραφέας μας μίλησε με ευχάριστη διάθεση για τους ήρωές της, τα ερεθίσματα που την ώθησαν να γράψει το μυθιστόρημα, και τις αλήθειες που κρύβονται πίσω από τα πρόσωπα.
Την κυρία Χουζούρη προλόγισαν ο βιβλιοπώλης Βαγγέλης Δεστούνης και ο δάσκαλος Βασίλης Ζαγκότας. Ακολούθησε μια ωραία συζήτηση που επεκτάθηκε πέρα από τη λογοτεχνία και σε ζητήματα ιστορίας και πολιτικής, με αρκετές ερωτήσεις και γόνιμους προβληματισμούς. Έγινε λόγος και για τον "Σκοτεινό Βαρδάρη" το πρώτο βιβλίο της κυρίας Χουζούρη, το οποίο αναφέρεται στην προσφυγιά των Μελενικιωτών με φόντο τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου.
Στα αξιοσημείωτα της βραδιάς η παρουσία της κυρίας Ελένης Πριοβόλου, στην οποία οφείλουμε την ιδέα της Λέσχης, πλήθους κόσμου αλλά και μαθητόκοσμου, γεγονός το οποίο για μας είναι πάρα πολύ σπουδαίο. Η Λέσχη μας οδεύει ήδη προς τα πρώτα της γενέθλια και τα μηνύματα από τη μέχρι τώρα λειτουργία τους μπορούν να χαρακτηριστούν παραπάνω από ενθαρρυντικά.
Ευχαριστούμε από καρδιάς την κυρία Χουζούρη
που μας τίμησε με την παρουσία της. Η Λέσχη μας της εύχεται καλή συνέχεια στο έργο της, πολλά βραβεία και ευελπιστεί σε μια μελλοντική παρουσίαση του νέου της βιβλίου.
.
Η νέα συνάντηση των μελών της Λέσχης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24-11-2010 στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιοδρόμιο" στις 8 το βράδυ. Προσκαλούμε πάντα ενδιαφερόμενο να προσέλθει για να γνωριστούμε και να μοιραστούμε την αγάπη μας για το καλό βιβλίο
Πηγή: http://astakosbookclub.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο