Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την κατάθεση της αίτησης, για διαφάνεια Εκλογικών Δαπανών Υποψηφίων και Συνδυασμών.

ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ: «ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ» ΓΙΑ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ
Σιωπηρή παράταση από το ΥΠ.ΕΣ για τη δήλωσή τους και τις επόμενες ημέρες
Λήγει σήμερα προθεσμία για την εισαγωγή στη σελίδα «Διαφάνειας Εκλογικών Δαπανών Υποψηφίων και Συνδυασμών για τις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές 2010» του υπουργείου Εσωτερικών (http://www.ekloges.ypes.gr/) των δαπανών και των εσόδων συνδυασμών και υποψηφίων που πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου (7 Σεπτεμβρίου).

Ωστόσο, καθώς από τους περίπου 1000 συνδυασμούς στις περιφέρειες (κάπου 100) και τους δήμους άνω των 10.000 κατοίκων (περίπου 900) που υπολογίζει το υπουργείο Εσωτερικών ότι θα έχουν την υποχρέωση να δημοσιοποιήσουν τα έσοδα και τα έξοδα τους μόνον 10 είχαν κάνει σχετική δήλωση μέχρι την Τρίτη το βράδυ, η σχετική δημοσιοποίηση αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες. Το ίδιο ισχύει και για τους υποψηφίους πειρειφεριακούς και δημοτικούς συμβούλους που αναμένεται να είναι πολλές χιλιάδες και μέχρι την Τρίτη το βράδυ είχαν δηλώσει μόλις 79.

Δηλαδή, πρακτικά κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας οι υπεύθυνοι για τα οικονομικά των συνδυασμών πρέπει να κάνουν αίτηση για να λάβουν τις επόμενες ημέρες το σχετικό κωδικό με sms στο κινητό τους, αφού πρώτα επισκεφθούν την Εφορία, προκειμένου να σφραγισθεί η αίτησή τους και να επιβεβαιωθεί για λόγους ασφαλείας η ταυτότητά τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η δημοσιοποίηση των εσόδων και των εξόδων θα ξεκινήσει για τους περισσότερους συνδυασμούς από την ερχόμενη εβδομάδα.

Σιωπηλή παράταση για τις επόμενες ημέρες

Επιπλέον, αν και το σύστημα που δέχεται τις αιτήσεις είναι το ίδιο με αυτό γίνεται η καταχώρηση των εκλογικών αποτελεσμάτων γεγονός το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να δεχθεί ταυτόχρονα εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες της αυτοδιοίκησης gr το υπουργείο Εσωτερικών θα είναι ελαστικό στην περίπτωση που κάποιος συνδυασμός δεν καταφέρει να καταχωρήσει την αίτησή του κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σε περίπτωση που ένας συνδυασμός ή ένας υποψήφιος δηλώσει μηδενικά έσοδα και έξοδα αλλά έχει ήδη ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία τότε είναι θέμα της Επιτροπής Ελέγχου που με βάση το νόμο 3870/2010 συνίσταται σε επίπεδο περιφέρειας, να ελέγξει το αληθές της δήλωσής. Επιπλέον, στη συγκεκριμένη περίπτωση ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος της καταγγελίας.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η σημερινή ημέρα στην ουσία δεν είναι η λήξη αλλά η έναρξη της δημοσιοποίησης των εσόδων και των εξόδων των υποψηφίων και των συνδυασμών. Ως εκ τούτου προς το παρόν οι επιπτώσεις μέχρι την 17η Οκτωβρίου που είναι και η καταληκτική ημερομηνία ανακήρυξης των συνδυασμών δεν είναι μεγάλες. Ωστόσο, αν μέχρι τότε δεν έχει ληφθεί σχετικός κωδικός και δεν έχουν αναρτηθεί τα έσοδα και τα έξοδα στη σελίδα του ΥΠ.ΕΣ. ο συνδυασμός ή ο υποψήφιος κινδυνεύουν με έκπτωση (βλ. άρθρο 10 παρ 3, 4 και 5 του νόμου 3870/10).
Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο