Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ

Η νέα άγρια αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης δεν αφήνει αλώβητους ούτε τους φτωχομεσαίους αγρότες που είναι ήδη σε δεινή θέση. Την τελευταία περίοδο με την εφαρμογή της ενδιάμεσης αναθεώρησης της Κ.Α.Π. του λεγόμενου τσεκάπ υγείας έχουμε δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος, αφανισμό καλλιεργειών, τιμές σε εξευτελιστικά επίπεδα σε όσα προϊόντα έχουν απομείνει, εκβιασμοί εμποροβιομηχάνων, απούλητη σοδειά. Τα χρέη στις τράπεζες πνίγουν τους φτωχούς αγροκτηνοτρόφους, το μέλλον σκοτεινό, το μόνο σίγουρο η μονιμότητα της φτώχειας και η καταστροφή τους.
Αυτή την τραγική κατάσταση που τσακίζει τη ζωή τους εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και με συνεργό την ΠΑΣΕΓΕΣ των μεγαλοαγροτών, τις Ε.Α.Σ προσπαθεί να εξαγοράσει συνειδήσεις, να καλλιεργήσει ψεύτικες ελπίδες αλλά και χρόνο μέχρι να βυθιστούν πιο βαθιά στην απελπισία.
Το νέο «φρούτο» που προτρέπουν για καλλιέργεια με ντελάλη την ΠΑΣΕΓΕΣ και πλασιέ εδώ στο νομό την Ε.Α.Σ Αγρινίου με το αζημίωτο βέβαια λέγεται φωτοβολταϊκά συστήματα.
Διαλαλούν ότι το μέλλον βρίσκεται εκεί… λένε συνειδητά ψέματα. Το ξέρουν ότι ούτε οι μονάδες είναι απεριόριστες αλλά ούτε υπάρχει μόνιμο σταθερό εισόδημα για τους αγροκτηνοτρόφους. Τους ρίχνουν στα δόντια των τραπεζικών ομίλων με τα χαράτσια των επιτοκίων. Έχουν συνάψει προγραμματική συμφωνία με συγκεκριμένη μελετητική εταιρία με όρους αποικιοκρατικούς που θα ξεζουμίσουν την φτωχή αγροτιά. Οι αγρότες θα πληρώσουν 200 ευρώ ανά αίτηση και ΦΠΑ δηλαδή 246 ευρώ και μαζί με τα τοπογραφικά διαγράμματα φθάνουν και ξεπερνούν τα 500 ευρώ, χρήματα τα οποία θα δοθούν ανεξάρτητα αν εγκριθεί ή όχι η αίτηση.
Εδώ στο νομό τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης έχουν ένα παραπάνω λόγο να αποπροσανατολίσουν τους αγρότες, πρώην καπνοπαραγωγούς, για να κρύψουν και τις τεράστιες δικές τους ευθύνες που σιγοντάρισαν την αντιαγροτική πολιτική η οποία σε λίγους μήνες θα οδηγήσει στο πετσόκομμα των επιδοτήσεων στα καπνά.
Ουσιαστικά με αυτά τα προγράμματα εξωθούνται οι αγρότες:
1. Να αλλάξουν χρήση γης. Αντί να χρησιμοποιούν την πείρα τους και την αγροτική γη για παραγωγή αγροτικών προϊόντων, προς κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού, να βάλουν φωτοβολταϊκά (να σπείρουν λαμπογυάλια).
2. Καταχρεώνονται στις τράπεζες, οι οποίες έχουν αναλωθεί σε αγώνα δρόμου, ποια θα προσελκύσει περισσότερους πελάτες για δανειοδότηση, όταν με την οικονομική κρίση έχουν κλείσει την κάνουλα των δανείων σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη. Όμως στην προκειμένη περίπτωση βλέπουν σίγουρα κέρδη από τις επιδοτήσεις που θα προσεταιριστούν, τις δόσεις των δανείων και τις υποθήκες. Ωστόσο στις ενισχύσεις των αγροτών δεν συγκαταλέγονται η συντήρηση, ασφάλιση, τυχόν καταστροφές κ.α.
3. Δικαίωμα αίτησης έχουν οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ κατά κύριο λόγο επάγγελμα αγρότες, σύμφωνα με τον ορισμό της ΝΔ. Δηλαδή όσοι έχουν το 51% του εισοδήματος και του χρόνου τους από τη γεωργία. Ωστόσο το εισόδημα από τα φωτοβολταϊκά δεν θα συγκαταλέγεται στο αγροτικό εισόδημα.
4. Φωτοβολταϊκά συστήματα σύμφωνα
με το Ν. 3851/2010 μπορούν να εγκαθίστανται ακόμα και σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας από επαγγελματίες αγρότες. Μέχρι 100 Kw το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 280.000 και 305.000 ευρώ, που χρηματοδοτούν οι τράπεζες μέχρι 85%.
5. Οι αποδόσεις αυτών των συστημάτων μετά την 5ετία μειώνονται συνεπώς και τα έσοδα. Θα εξαναγκάσουν πολλούς αγρότες να τα εγκαταλείψουν και θα συγκεντρωθούν σε λίγους.
Δεν είναι η πρώτη φορά που τάζουν στους αγρότες «μεταξωτές κορδέλες» και αποδεικνύονται «φούμαρα». Τα ίδια έλεγαν στο παρελθόν, όταν τους προέτρεπαν και τους επιδοτούσαν με προγράμματα της Ε.Ε. για να καλλιεργούν ρίγανη και λεβάντα, ότι θα έχουν ικανοποιητικό εισόδημα. Η πραγματικότητα όμως ήταν να φτωχύνουν και γρηγορότερα να φύγουν καταχρεωμένοι από τη γεωργία, καθιστώντας τους υπεύθυνους συμμετοχής και συνενοχής για τα αποτέλεσμα, τη φτώχεια τους.
Ας μην ξεγελαστούν και τώρα. Η «πράσινη οικονομία» είναι για να πλουτίσουν τα 2 – 3 μονοπώλια των φωτοβολταϊκών και οι αντιπρόσωποί τους στην Ελλάδα (είναι γνωστοί), οι τράπεζες, οι εταιρείες συμβούλων, εγκατάστασης και εξοπλισμού των συστημάτων, με πλασιέ της ΠΑΣΕΓΕΣ, τις Ενώσεις.
Αυτή την πολιτική προωθεί η Ε.Ε. και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με συμπαραστάτες ΝΔ και ΛΑΟΣ. Το κεφάλαιο εξυπηρετούν και τα κέρδη του, σε βάρος της πραγματικής ανάπτυξης που έχει ανάγκη ο λαός και η χώρα.
Όσο η ενέργεια είναι εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες, όσο κυριαρχεί το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα και τα κόμματα του, τόσο θα καταστρέφονται παραγωγικές δυνάμεις και μαζί η μικρή και φτωχομεσαία αγροτιά και η δυνατότητα να απολαμβάνουν εγχώρια ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα οι εργαζόμενοι.
Μόνη λύση και επιλογή είναι ο συντονισμένος αγώνας εργατικής τάξης – φτωχής αγροτιάς – αυτοαπασχολούμενων για ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Άλλη φιλολαϊκή διέξοδος και λύση δεν υπάρχει.
Ν.Ε ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο