Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Βαγγελιώ Χρηστιά: Όσο ζω και αναπνέω θα τραγουδώ...


    Η μεγάλη παραδοσιακή Ξηρομερίτισα τραγουδίστρια Βαγγελιώ Χρηστιά παραχώρησε ενδιαφέρουσα συνέντευξη, στα μέσα του 2010, εφ’ όλης της ύλης στον αρχισυντάκτη Γιώργο Κουτρούμπα της εφημερίδας «Τα νέα του Δρυμού» Φύλλο 20. Παρακάτω αναδημοσιεύουμε ολόκληρη την συνέντευξη της:


Βαγγελιώ Χρηστιά:
Όσο ζω και αναπνέω θα τραγουδώ...

Συνέντευξη: Γιώργος Κουτρούμπας


        Όσοι από εµάς µεγάλωσαν και έζησαν στην επαρχία τα πρώτα ακούσµατα που είχαν ήταν από το ∆ηµοτικό τραγούδι. Την ∆εκαετία του 70΄ και του 80΄ήταν σε άνθιση τα πανηγύρια και είχε επικρατήσει να ακούγεται το καλό ∆ηµοτικό Τραγούδι που εκφράζονταν από κορυφαίους τραγουδιστές του είδους. Μια από τις φωνές που µε «µάγευε» ήταν της Βαγγελιώς Χρηστιά. 
      Η Βαγγελιώ Χρηστιά είχε και έχει ακόµη εξαιρετική φωνή. Όταν ανέλαβα την εφηµερίδα έθεσα ως στόχο να πάρω συνέντευξη από την Βαγγελιώ. Επικοινώνησα µαζί της και της εξήγησα το λόγο που της τηλεφώνησα. Με µεγάλη ευγένεια ανταποκρίθηκε αµέσως και κλείσαµε ραντεβού στο σπίτι της στη Νέα Σµύρνη.

• Κυρία Χρηστιά που γεννηθήκατε; Μιλήστε µας για τους γονείς σας και για την παιδική σας ηλικία;
-Γεννήθηκα στην Δερσοβά Θυρρείου και µεγάλωσα στη Βόνιτσα. Η οικογένεια µου ήταν πολυµελής και αποτελούνταν από 12 µέλη. Συγκεκριµένα υπήρχαν 5 αγόρια, 5 κορίτσια και οι 2 γονείς. Λέω υπήρχαν γιατί σήµερα στη ζωή είναι 3 κορίτσια και 1 αγόρι. Στη Βόνιτσα µέναµε στη περιοχή Καπάσα και Λιβαδάκια όπου είχαµε φτιάξει τις καλύβες µας. Το καλοκαίρι ανεβαίναµε µε τα ζώα στα ορεινά και το χειµώνα κατεβαίναµε στα πεδινά και τέλος εγκατασταθήκαµε στη Βόνιτσα. Εκτός από την κτηνοτροφία καλλιεργούσαµε καπνά και βαµβάκια. Η εποχή ήταν δύσκολη και υπήρχε µεγάλη φτώχια. Παρά όµως τις µεγάλες στερήσεις ζούσαµε µια ανέµελη ζωή. Σχολείο κατάφερα και πήγα µέχρι την Τρίτη Δηµοτικού.


• Πως ξεκινήσατε να ασχολείστε µε το τραγούδι; Υπήρξε κάποιος που σας βοήθησε και σας έσπρωξε στο τραγούδι;
-Από µικρή ήθελα να γίνω τραγουδίστρια. Η ιδέα αυτή µε ενθουσίαζε. Το τραγούδι ήταν κάτι που το ζούσα. Σηµαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε ο πατέρας µου ο Περικλής Χρηστιάς που τραγουδούσε και ο ίδιος σε γάµους και σε γιορτές. Μικρή ακόµη µε έπαιρνε στην αγκαλιά του και µε παρότρυνε να τραγουδήσουµε µαζί. Όπου και να ήµουνα στις καλύβες, στα ζώα ή στο χωράφι συνέχεια τραγουδούσα. Το τραγούδι ήταν αναπόσπαστο κοµµάτι από την ζωή µου. Ήταν και είναι η ίδια µου η ζωή.


• Κυρία Χρηστιά πότε παντρευτήκατε; Ποια είναι η οικογενειακή σας κατάσταση σήµερα; Ο σύζυγός σας είναι µουσικός;
-Με τον άνδρα µου τον Νίκο Τζιοβίλη παντρευτήκαµε στις 23 Αυγούστου του 1970. Από τη Βόνιτσα έφυγα σε ηλικία 25 ετών. Με το Νίκο αποκτήσαµε δύο παιδιά, ένα κορίτσι και ένα αγόρι. Ο άνδρας µου δεν ασχολείται µε τη µουσική και είναι συνταξιούχος οξυγονοκολλητής...............


• Όταν αποφασίσατε να ασχοληθείτε επαγγελµατικά µε το τραγούδι είχατε αντιδράσεις;
-Είχα πιο πολύ αντιδράσεις από τα αδέλφια µου, γιατί είχαν συντηρητικές αντιλήψεις για το επάγγελµα αυτό. Όταν όµως έγινα τραγουδίστρια είχα ήδη παντρευτεί και είχα αποκτήσει και το πρώτο παιδί. Στην επιλογή µου όµως αυτή µε στήριξε ο άνδρας µου ο Νίκος και µε την βοήθεια του κόσµου κατάφερα να κάνω πραγµατικότητα µια µεγάλη µου επιθυµία που ήταν για µένα όνειρο ζωής.


• Σε ποια ηλικία γίνατε τραγουδίστρια; Μέχρι τότε µε τι ασχολούσασταν;
-Άρχισα να ασχολούµαι επαγγελµατικά µε το τραγούδι σε ηλικία 28 ετών. Δεν σπούδασα µουσική ούτε έκανα φωνητική σε ωδείο. Είµαι τελείως αυτοδίδακτη γύρω από το τραγούδι. Ότι πέτυχα το έκανα µόνη µου και µόνο ο πατέρας µε βοήθησε να µάθω αρκετά επιτραπέζια τραγούδια. Πριν γίνω τραγουδίστρια δούλευα σε εργοστάσιο φωτιστικών όπου γνώρισα και τον άνδρα µου και 4 χρόνια σε Θυρωρείο. Οι δουλειές αυτές δεν µε ενθουσίασαν και στράφηκα στο µεγάλο µου όνειρο που ήταν το τραγούδι.


• Κυρία Χρηστιά όταν αποφασίσατε να ασχοληθείτε µε το τραγούδι υπήρξαν άνθρωποι που πίστεψαν σε σας και σας βοήθησαν σε ένα χώρο που δεν τον γνωρίζατε;
-Σε ηλικία 17 ετών όταν ακόµη ήµουνα στη Βόνιτσα µε άκουσε να τραγουδώ ο Σπύρος ο Περιστέρης που έψελνε στην Μητρόπολη Αθηνών. Μου είπε να τον βρω στην Αθήνα και κάλεσε τον Δηµήτρη τον Ζάχο τον γνωστό τραγουδιστή για να µε ακούσει. Ο Ζάχος ενθουσιάστηκε από την φωνή µου και µου είπε να συνεχίσω και να µην εγκαταλείψω την προσπάθεια. Όµως έφυγα πάλι για τη Βόνιτσα γιατί είχα µεγάλες αντιδράσεις από τα αδέλφια µου που πίστευαν ότι θα ξεστρατίσω από τον σωστό δρόµο αν γινόµουν τραγουδίστρια. Στην Αθήνα επέστρεψα µετά από 8 χρόνια. Όταν ξεκίνησα οριστικά το τραγούδι µε την στήριξη πια του άνδρα µου µε βοήθησε ο Γιώργος ο Κόρος ο µεγάλος αυτός καλλιτέχνης και µου έδωσε 2 υπέροχα τραγούδια την «Αµυγδαλιά» και τη «Φωτογραφία» καθώς και άλλα υπέροχα τραγούδια. Αργότερα συνέχισα µε τον Κώστα τον Σούκα µε το «Μια φωλιά γεµάτη αγάπη» και τώρα συνεργάζοµαι µε τον Βασίλη Φωτίου. Εύχοµαι σε όλους αυτούς που µε βοήθησαν να είναι καλά και αν ξέχασα κάποιον να µε συγχωρήσει.


• Πότε πήρατε το πρώτο σας µεροκάµατο; Πως νοιώσατε;
-Το πρώτο µου µεροκάµατο το πήρα στην οδό Φαβιέρου στο κέντρο «Φαντασία» που το είχε ο Βαγγέλης ο Σούκας. Ένοιωσα ικανοποίηση που πήρα τα πρώτα µου χρήµατα από το τραγούδι αλλά ταυτόχρονα ένοιωσα και µια πίκρα από τους συναδέλφους µου γιατί διαπίστωσα ότι δεν ήταν δίκαιοι µαζί µου στον οικονοµικό τοµέα και µε αντιµετώπισαν σαν νέα τραγουδίστρια. Εγώ όµως ήθελα να πετύχω και να προχωρήσω και παρέβλεπα τις αδικίες που γίνονταν.


• Ποια είναι η γνώµη σας για το Δηµοτικό Τραγούδι; Πιστεύεται ότι προβάλλεται όσο θα έπρεπε από τα µέσα ενηµέρωσης; Έχετε ευθύνη για αυτό και εσείς οι εκπρόσωποι του Δηµοτικού Τραγουδιού;
-Το Δηµοτικό Τραγούδι δεν προβάλλεται από τα µέσα ενηµέρωσης όπως έχουν διαµορφωθεί σήµερα και όταν προβάλλεται αυτό γίνεται επετειακά Χριστούγεννα, Πάσχα και Απόκριες. Το Δηµοτικό Τραγούδι είναι οι ρίζες µας. Το κλαρίνο σηµαίνει Ελλάδα. Όσο και να µην το προωθούν επειδή δεν είναι εµπορικό αυτό δεν θα εκλείψει και θα συνεχίσει να υπάρχει δια µέσου των αιώνων. Φυσικά ευθύνη έχουµε και εµείς οι καλλιτέχνες γιατί έχουµε συµβιβαστεί µε τις απαιτήσεις του κόσµου που έχει επηρεαστεί από τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της διασκέδασης και την επιβάλλουν µε τη σειρά τους και τα µέσα ενηµέρωσης.


• Ποιες είναι οι δυσκολίες και τα προβλήµατα ενός τραγουδιστή και ιδίως µιας γυναίκας που πρέπει να λείπει για µέρες από το σπίτι µακριά από την οικογένεια της;
-Ένας καλλιτέχνης δεν ξέρει τι θα πει Πάσχα και Χριστούγεννα µε την οικογένειά του. Είναι αναγκασµένος να λείπει γιατί έτσι είναι η φύση της δουλειάς του. Όταν όµως κάνεις αυτό που αγαπάς όλα µπορείς να τα βάλεις σε τάξη. Όταν υπάρχει συνεννόηση µε τους δικούς σου όλα γίνονται καλά και δεν υπάρχουν προβλήµατα.


• Ποια είναι η γνώµη σας για τα πανηγύρια όπως διεξάγονται σήµερα; Πως ήταν παλιότερα;
-Σήµερα δεν υπάρχουν πανηγύρια όπως τα έχουµε ζήσει στο παρελθόν. Έχουν αλλοιωθεί ή έχουν εκσυγχρονιστεί όπως συµβαίνει σε όλα τα πράγµατα. Στα πανηγύρια όπως και αν διεξάγονται αυτά δεν κυριαρχεί το Δηµοτικό Τραγούδι και έχουν επηρεαστεί από άλλα είδη µουσικής. Καθαρό Δηµοτικό Τραγούδι ακούγεται κυρίως σε ορεινά µέρη όπου η Παράδοση διατηρείται ακόµη και γίνονται προσπάθειες για να παραµείνει ζωντανή. Παλιότερα τα Πανηγύρια τα περίµενε ο κόσµος για να διασκεδάσει γιατί δεν υπήρχε άλλος τρόπος ψυχαγωγίας. Σήµερα βέβαια έχουν αλλάξει τα πράγµατα και ο κόσµος διασκεδάζει όλο το χρόνο αλλά αυτό γίνεται εις βάρος της Δηµοτικής παράδοσης. Γενικά τα πανηγύρια σήµερα διατηρούνται ως έθιµο και πολλές φορές συναυλιακά.


• Θυµάστε κάποια περιστατικά δυσάρεστα ή ευχάριστα από πανηγύρια ή κέντρα που σας έχουν µείνει αξέχαστα;

-Περιστατικά που να είχα αντιµετωπίσει προβλήµατα και να είχα κινδυνεύσει να τραυµατιστώ δεν είχα ούτε θυµάµαι. Αυτό που ξέρω είναι ότι φασαρίες και παρεξηγήσεις γίνονταν πάντα για τη σειρά στο χορό και ίσως από κάποιους µεθυσµένους. Αλλά αυτά είναι µέσα στα πλαίσια της δουλειάς µας και τα θεωρούσαµε συνηθισµένα αν δεν ξέφευγαν και δεν χανόταν ο έλεγχος.

• Κυρία Χρηστιά στο χώρο σας υπάρχει ανταγωνισµός; Θεωρείται ότι οι αµοιβές που παίρνουν οι τραγουδιστές είναι λογικές για να διατηρηθούν τα πανηγύρια και για να διασκεδάζει ο κόσµος;

-Ανταγωνισµός υπήρχε πάντα και θα υπάρχει και δεν θα εκλείψει ποτέ. Οι καλοί όµως επιβιώνουν αλλά πρέπει στο ξεκίνηµα να έχουν υποµονή και επιµονή. Το παράπονό µου όµως είναι ότι τόσα χρόνια στο χώρο του τραγουδιού, έχω βοηθήσει αρκετό κόσµο αλλά από κανέναν δεν άκουσα ένα ευχαριστώ. Μερικοί µάλιστα από αυτούς στράφηκαν και εναντίον µου. Αλλά δεν τους παρεξηγώ γιατί εγώ είχα την αγάπη του κόσµου. Πιστεύω ότι κάποιοι από εµάς είναι υπερτιµηµένοι και αυτό κάνει κακό για την επιβίωση και την διατήρηση των πανηγυριών που έχει αποτέλεσµα να υπάρχει δουλειά για όλους.


• Με ποιους κλαρινίστες έχετε συνεργαστεί; Έχετε βγάλει προσωπικούς δίσκους; Στην τηλεόραση έχετε εµφανιστεί; 
 -Όσον αφορά την πρώτη ερώτηση έχω συνεργαστεί µε τον Βαγγέλη Κοκώνη, τον Βαγγέλη Σταµούλη, τον Γιώργο Μάγκα, τον Βαγγέλη Σούκα, τον Βασίλη Σούκα, τον Μάκη Μπέκο, τον Μάκη Βασιλειάδη, τον Γιάννη Βασιλόπουλο, τον Αποστόλη Μετσοβίτη, τον Σταύρο Καψάλη, τον Πάνο Κοτρώτσο. Είναι και πολλοί άλλοι ακόµη και ας µε συγχωρέσουν που δεν τους ανέφερα. Έχω βγάλει 12 cd και 18 δίσκους. Στην τηλεόραση έχω εµφανιστεί αρκετές φορές αλλά παλιότερα. Σήµερα το Δηµοτικό Τραγούδι δεν είναι τόσο εµπορικό και µας καλούν περιστασιακά και κυρίως επετειακά στις µεγάλες γιορτές.

• Έχετε πάει στο εξωτερικό κυρία Χρηστιά; Πως σας υποδέχονταν οι οµογενείς εκεί; 

-Έχω πάει αρκετές φορές στο παρελθόν στην Αµερική, στην Αυστραλία, στον Καναδά, στην Σουηδία και στην Γερµανία. Μας υποδέχονταν µε πολύ ενθουσιασµό γιατί νοσταλγούσαν το Δηµοτικό Τραγούδι που τους θύµιζε την πατρίδα και τους δικούς τους. Σήµερα έχουν αλλάξει τα πράγµατα. Η νέα γενιά στο Εξωτερικό έχει αφοµοιωθεί από τις εκεί κοινωνίες και δεν ενδιαφέρονται για το Δηµοτικό τραγούδι και την παράδοση µε αποτέλεσµα να µην µας καλούν για να τραγουδήσουµε.

• Εκτός από το τραγούδι ασχολείσθε και µε κάτι άλλο; Έχετε κάποιο χόµπυ; Πως περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας; 

    -Η δουλειά µου είναι το τραγούδι. Τον ελεύθερο χρόνο µου όταν δεν έχω επαγγελµατικές υποχρεώσεις ασχολούµαι µε τα οικιακά και µε δουλειές της οικογένειας.


• Κυρία Χρηστιά κρίνετε αυστηρά τον εαυτό σας; Θεωρείται ότι έχετε κάποιο µειονέκτηµα; 
-Στη δουλειά µου είµαι απαιτητική και θέλω κάποια πράγµατα να γίνονται σωστά. Γενικά σαν άνθρωπος έχω θετικά και αρνητικά όπως έχουν όλοι. Μειονέκτηµα θα θεωρούσα το ότι γίνοµαι θυσία για τους άλλους και πολλές φορές εις βάρος του εαυτού µου.

• Πως κρίνετε την γενικότερη κοινωνική και οικονοµική κατάσταση που επικρατεί σήµερα;

-Βρισκόµαστε σε µια δύσκολη εποχή όπου κυριαρχεί η αβεβαιότητα και ο φόβος για το αύριο. Κανείς δεν ξέρει τι θα συµβεί την επόµενη µέρα. Βρισκόµαστε γενικά σε µια σύγχυση που κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θέλει.

•Κυρία Χρηστιά πόσο δύσκολο είναι για ένα τραγουδιστή να αντιµετωπίζει προσωπικά και οικογενειακά προβλήµατα και το βράδυ να πρέπει να διασκεδάσει κόσµο;   

-Η δουλειά µας είναι τόσο δύσκολη και έχει τέτοιες ιδιαιτερότητες που θα πρέπει πολλές φορές να παραµερίζεις τα προσωπικά σου προβλήµατα και στο πατάρι πρέπει να δείχνεις χαρούµενη και ευδιάθετη γιατί πρέπει να διασκεδάσει ο κόσµος. Θυµάµαι όταν πέθανε η µάνα µου το µεσηµέρι πήγα στην κηδεία και το βράδυ παρουσιάστηκα στο κέντρο που τραγουδούσα για να εξηγήσω στο κόσµο το λόγο που δεν µπορούσα να τραγουδήσω. Μια άλλη φορά είχα σπάσει το πόδι µου και εµφανίστηκα στο κέντρο µε τη βοήθεια πατερίτσας. Τέλος στο Αγρίνιο τραγούδησα µε 40 πυρετό γιατί έτσι έπρεπε να γίνει.

Έχετε συνεργαστεί µε τον µακαρίτη τον Τάκη Καρναβά; Ποια είναι η γνώµη σας για το µεγάλο αυτό Ξηροµερίτη τραγουδιστή του Δηµοτικού Τραγουδιού; 

   -Έχω συνεργαστεί αρκετές φορές µε τον Αείµνηστο Τάκη Καρναβά. Υπήρξε ένας από τους µεγαλύτερους τραγουδιστές του Δηµοτικού Τραγουδιού. Άφησε εποχή και θα συνεχίσουν να ακούγονται και στο µέλλον τα τραγούδια του. Πιστεύω ότι ο θάνατος του Τάκη Καρναβά υπήρξε µεγάλη απώλεια για το Δηµοτικό Τραγούδι.

•Υπάρχει κάποιο µέλος της οικογένειας που ασχολείται µε το τραγούδι ή τη µουσική; 

-Δυστυχώς κανείς δεν µε ακολούθησε. Ο γιός µου ο Δηµήτρης είναι Μάγειρας (ΣΕΦ) και η κόρη µου η Παναγιώτα σπούδασε Τουριστικές Επιχειρήσεις.

• Κυρία Χρηστιά τι σκέφτεστε να κάνετε στο υπόλοιπο της ζωής σας; 
-Όσο ζω και αναπνέω, όσο θα είµαι καλά θα τραγουδάω. Γιατί το τραγούδι µου δίνει δύναµη. Είναι η ζωή µου. Μερικές φορές πιάνω τον εαυτό µου να κάνει όνειρα για να ξαναγυρίσω στα παιδικά µου χρόνια, κοντά στις καλύβες που µέναµε, κοντά στα ζώα, στο άλογο µου και στα χωράφια.

Κυρία Χρηστιά σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στο κάλεσµά µου και µου δώσατε αυτή τη σηµαντική συνέντευξη. Εύχοµαι να είστε καλά και να µας διασκεδάζετε µε τα ωραία και γνήσια Δηµοτικά Τραγούδια που εσείς ξέρετε να ερµηνεύετε µε την θαυµάσια φωνή σας και µε την δύναµη της ψυχής σας. 


-Σας ευχαριστώ και εγώ κύριε Κουτρούµπα που µε φιλοξενήσατε στην εφηµερίδα σας. Σας εύχοµαι υγεία και πάντα επιτυχίες.

4 σχόλια:

  1. α ρε βαγγελιω φωναρα!!!! να σαι καλα που μασ θυμιζεισ τισ ριζες και την παραδοση μας !!!!!!! σ΄αγαπαμε!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα συγχαρητήριά μας. Μια ειλικρινής συνέντευξη, με τη ζεστασιά που έχει η παρέα με την Κυρία Βαγγελιώ Χρηστιά. Γιώργο, με τις ερωτήσεις σου έδωσες το παλμό για να παρατεθούν σημαντικά στοιχεία από την ζωή της πατριώτισσας μας. Ένα μεγάλο μπράβο και στους δυό σας. Για την Αμφικτιονία Ακαρνάνων. Ντόβας Φίλιππος, Ντίνος Στυλιανός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστούμε πολύ Πού με αυτή την συνέντευξη μου φέρατε ανάμνηση σης από το πανήγυρη στο μοναστηρακι τής Βόνιτσας την κυρια χρηστια να τραγούδια και να χορεύει στο πάλκο . Την αγαπάμε Πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η κυρία Χρηστιά είναι εργάτης της τέχνης υπηρετεί το δημοτικό τραγούδι και την παράδοση ως γνήσια και υπερήφανη Σαρακατσάνα. Την θυμάμαι στη βοσκοπούλα το 1977 ,78 κάθε βράδυ και ενα πανηγύρι όπου οι άνθρωποι διασκέδαζαν πραγματικά χωρίς φιγούρες και και καραγκιοζλίκια. Να εχεις υγεια Βαγγελιώ γιατί δίχως τη παράδοση δεν υπάρχει λεβεντιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο