Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Διαμαρτυρία του Συλλόγου Εμπεσιωτών για την απουσία του Μουσείου του χωριού τους, από το βιβλίο της Νομαρχίας "Τα μουσεία της Αιτωλοακαρνανίας"


Διαμαρτυρία του Συλλόγου Εμπεσιωτών για την απουσία του λαογραφικού Μουσείου του χωριού τους, από το βιβλίο της Νομαρχίας. «Τα μουσεία της Αιτωλοακαρνανίας».
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣ:
Νομάρχη Αιτωλ/νίας κ. Θύμιο Σώκο
Αντινομάρχη Αιτωλ/νίας κ. Παναγιώτη Κατσούλη
Πρώην Νομάρχη κ. Γιάννη Βαϊνά
Πρόεδρο Διοικητικού Συμβουλίου Λαογραφικού - Ιστορικού Μουσείου Εμπεσού κ. Αθανάσιο Τορουνίδη

ΘΕΜΑ: Τα μουσεία της ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

Έκδοση πολύ επιμελημένη και αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στη Ν.Α. Αιτωλ/νίας όσο και, κυρίως, στο Μουσικό Σχολείο Αγρινίου (Γ΄ τάξη γυμνασίου), στους μαθητές και φιλολόγους κυρίες Μπεκούλη Ευδοξία και Πλάκα Βασιλική για τη συγκέντρωση και την επιμέλεια της ύλης.
Τέτοιες εκδόσεις συμβάλλουν στην αυτογνωσία μας, αφού έτσι γνωρίζουμε τον τόπο μας και τον κόσμο μας. Κι είναι γνωστό του Παλαμά «όσο πιο πολύ γνωρίζουμε τόσο πιο πολύ αγαπάμε».
Και τώρα οι παρατηρήσεις μας όπως έχουμε υποχρέωση ως Πολιτιστικός Σύλλογος, που αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις, με πίστη και με αγάπη, στη γωνιά του Νομού μας, τον Εμπεσό, για την αναβάθμιση του χωριού μας και του τόπου μας γενικότερα.

- Επιμελημένη και σχετικά πολυτελής έκδοση, αλλά λ ε ι ψ ή .

Και αναλύουμε:
Δεν είναι τα μουσεία, αλλά μουσεία της Αιτωλ/νίας (για να ακριβολογούμε), γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται όλα τα μουσεία.
Πιο συγκεκριμένα:
Στο χωριό μας, τον Εμπεσό, λειτουργεί από το 2000 (εγκαίνια 12 Αυγούστου 2000) το Λαογραφικό Μουσείο Εμπεσού του Δήμου Ινάχου, έργο από το 1991 των δύο Συλλόγων του χωριού μας, της πρώην κοινότητας Εμπεσού και του Δήμου Ινάχου.
Η λειτουργία του είναι (έπρεπε να είναι) γνωστή στη Νομαρχία μας τόσο από την εφημερίδα μας «Εμπεσιώτικη Φωνή» όσο και από τον τοπικό τύπο του Νομού μας και τα διάφορα περιοδικά στα οποία δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες πολλές φορές. Καθώς επίσης και από σχετικό λεύκωμα του 2001 που στάλθηκε και στη Νομαρχία και σε όλες τις αρχές.
Πολύ περισσότερο στη Νομαρχία έπρεπε να είναι γνωστό, αφού μέσω της ΑΝ.ΑΙΤ. (Νομάρχης Γιάννης Βαϊνάς) χρηματοδοτήθηκε το 1998 το Μουσείο μας με το ποσό των 5 εκατομμυρίων δραχμών (Leader II) για την επισκευή πετρόκτιστου κτιρίου του 1916, του παλιού σχολείου, στο οποίο στεγάζεται ακόμη ένα τμήμα του και μετά την αναγνώρισή του από το Υπουργείο Πολιτισμού, το 2005.
Τελευταία, Μάιος 2010, φωτογραφίες του δημοσιεύθηκαν και στο περιοδικό, ΔΙΑΚΟΠΕΣ του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (σελ. 142).
Ύστερα από τόσο πλατιά δημοσίευση και την ανελλιπή λειτουργία του από την εθελοντική ομάδα «Οι φίλοι του μουσείου μας», π ω ς ε ί ν α ι δ υ ν α τ ό ν ν α α γ ν ο ε ί τ α ι α π ό τ ο ν α ρ μ ό δ ι ο Α ν τ ι ν ο μ ά ρ χ η, ο οποίος εκ καθήκοντος πρέπει να έχει μια συνολική και αντικειμενική εικόνα για όλη την πολιτιστική κατάσταση του Νομού και να την προβάλλει με κάθε ευκαιρία; Είναι να απορεί και να διερωτάται κανείς!
Μήπως επειδή δεν περιμένει κανείς να γίνονται – και να λειτουργούν – σε τέτοια χωριά τέτοια έργα; Πιθανόν. Αλλά να που γίνονται με την ενεργό συμμετοχή του κόσμου και διατηρούνται και λειτουργούν με το υστέρημά του μέσω των πολιτιστικών συλλόγων, των οποίων εδώ ο ρόλος δεν είναι μόνο πολιτιστικός, αλλά και ζωτικής σημασίας, διατηρώντας τη μνήμη του τόπου ζωντανή και επιβραδύνοντας την ερήμωσή του. Κι αυτή είναι η αξία τους η ιδιαίτερη.
Και όμως, σε πολλές περιπτώσεις δεν αξιολογούνται όπως ταιριάζει και αγνοούνται, όπως έγινε πέρυσι με τις εκδηλώσεις της Νομαρχίας κατά τις οποίες αγνοήθηκαν σύλλογοι δραστήριοι και πολύ δημιουργικοί, σύλλογοι με σοβαρό έργο.
Τέτοια φαινόμενα αν δεν χαρακτηρίζονται ως αδιαφορία, σίγουρα είναι άγνοια α π α ρ ά δ ε κ τ η!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Βασίλειος Πατσαούρας
Η Γραμματέας Αγγελική Δημάκη
Πηγή: http://e-politeia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο