Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Η ελιά των Θεστιέων έκλεψε τη παράσταση και βραβεύτηκε στο 4ο Φεστιβάλ Ελιάς και Ελαιολάδου.



Η Ελαιοθεστία, η πολυβραβευμένη χρυσή ελιά των Θεστιέων έκλεψε πάλι την παράσταση με το χάλκινο και χρυσό βραβείο που απέσπασε το βιολογικό ελαιόλαδο Αθηνά, του Δ. Σιαδήμα, στο 4ο Φεστιβάλ Ελιάς και Ελαιολάδου.
Ελαιοθεστία …...παράδειγμα προς μίμηση και από άλλες περιοχές στην Ελλάδα.
Η περιοχή που εκτείνεται ο Δήμος Θεστιέων βρίσκεται στην βόρεια πλευρά της λίμνης Τριχωνίδας, η γεωγραφική θέση της ορίζεται σαν πύλη εισόδου στο οικοσύστημα της λίμνης Τριχωνίδας. Ειναι περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλους και Μνημείων και ανήκει στο Ευρωπαϊκό οικολογικό σύστημα Natura. Η καλλιέργεια της ελιας στην περιοχή που είναι και η κύρια καλλιέργεια την πριμοδοτεί με πολλά πλεονεκτήματα. Στην περιοχή μεγάλης σπουδαιότητας είναι ο βιολογικός ελαιώνας ΑΘΗΝΑ του Γ. Δ. Σιαδήμα, όπου εφαρμόζεται η καλλιέργεια της ελιάς με το πρότυπο της αγροβιοδυναμικης διαχείρισης που προτείνει η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών σε ποικιλία κορωνέικης ελιάς. Η οργάνωση της βιοκαλλιέργειας γίνεται με την ευθύνη της ερευνήτριας του Πανεπιστημίου κ. Αθηνάς Θεοδωρακοπούλου.
Προτεινόμενα προγράμματα που θα αναβαθμίσουν την περιοχή
Σε αυτή λοιπόν την ιδιαίτερη περιοχή είναι δυνατό να οργανωθούν τα παρακάτω προτεινόμενα προγράμματα που θα αναβαθμίσουν την περιοχή με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός παραδείγματος για μίμηση.
Α. Επιδοτούμενα εκπαιδευτικά προγράμματα για νέους για την προώθηση της βιοκαλλιέργειας σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.
Β. Διαμόρφωση μιας περιοχής Σε ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ με σκοπό εκπαιδευτικό για τη γνώση ειδικών οικοσυστημάτων της περιοχής.
Γ. Προγράμματα για νέους με θέμα τον πολιτισμό της διατροφής.
Δ. Οργάνωση Μεσογειακού συνεδρίου για τον πολιτισμό της ελιάς με ελαιοπαραγωγές χώρες της Μεσογείου.
Ε. Σεμινάρια σε νέους ελαιοπαραγωγούς σχετικά με την οργάνωση πωλητηρίων προιόντων της ελιας και του λαδιου
Ζ. Διακίνηση και εμπορία της ελιάς και του λαδιού σε χώρες του εξωτερικού.
Η. Οργάνωση εκθέσεων με θέμα την ελιά και το ελαιόλαδο απο την αρχαιότητα.
Βιργινία Ματσέλη
Εθνολόγος
Υπουργείο Πολιτισμού
Η αποτελεσματικότερη προώθηση του ελαιολάδου μπορεί να επιτευχθεί με την πολιτιστική διαχείριση του προϊόντος.
Η Διατροφή αποτελεί μέρος του πολιτισμού και της ιστορίας ενός λαού ή μιας ευρύτερης περιοχής, όπως στην περίπτωση των λαών της μεσογειακής λεκάνης με την Μεσογειακή διατροφή. Η διατροφή αναπτύσσεται, εξελίσσεται και ανασυντάσσεται συνεχώς από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας. Οι διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων επηρεάζονται από ποικίλους παράγοντες μέσα στην εξέλιξη της ανθρώπινης ιστορίας. Περιβαλλοντικές και κλιματολογικές συνθήκες, θρησκευτικές παραδόσεις, κοινωνικές πεποιθήσεις και οικονομο-τεχνολογικές αλλαγές, είναι κάποιες από τις βασικές παραμέτρους που επηρέασαν τις αλλαγές στη διατροφή των ανθρώπων και στον τρόπο ζωής τους.
Το διαιτολόγιο, με βάση το ελαιόλαδο, που διαμορφώθηκε στο πέρασμα των αιώνων, η χρήση εποχιακών και τοπικών προϊόντων, παραδοσιακών μεθόδων παρασκευής και συντήρησης τροφών δημιούργησαν αυτό που ονομάζεται σήμερα Μεσογειακό πρότυπο διατροφής. Η Μεσογειακή διατροφή έχει τις ρίζες της στην αρχαία ελληνική διατροφή. Οι αρχαίες ελληνικές διατροφικές συνήθειες είναι ουσιαστικά και το βασικό πρότυπο της μεσογειακής διατροφής και κυρίως οι τρεις ιερές τροφές «οίνος, σίτος, έλαιον». Άλλωστε και η λέξη δίαιτα προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «δαίτα», η οποία σημαίνει υγιεινή ζωή, σύμφωνη με τη σωστή επιλογή τροφής.
Όλη αυτή η εισαγωγή ουσιαστικά δικαιολογεί την πλούσια πολιτιστική διάσταση του ελαιολάδου. Αυτή είναι και η πρότασή μας να προωθηθεί το ελληνικό ελαιόλαδο ως μέγα πολιτιστικό αγαθό άρρηκτα συνδεδεμένο με τον ελληνικό πολιτισμό. Η αποτελεσματικότερη προώθηση του ελαιολάδου είναι μπορεί να επιτευχθεί με την πολιτιστική διαχείριση του προϊόντος.
Μήπως θα πρέπει να αναπτυχθεί και στη χώρα μας όπως και στο εξωτερικό ένας πολιτιστικός τουρισμός με κεντρικό άξονα το ελαιόλαδο (υπάρχουν στη χώρα μας μουσεία ελιάς, αναστηλωμένα ελαιοτριβεία- εκθεσιακοί χώροι, χώροι εστίασης υψηλού επιπέδου, ιστορικοί ελαιώνες, μνημειώδη δέντρα, γιορτές και φεστιβάλ που αποσκοπούν στη γνωριμία των προϊόντων, βραβευμένα προϊόντα όπως η Ελαιοθεστία, η πολυβραβευμένη χρυσή ελιά των Θεστιέων).
Αθηνά Θεοδωρακοπούλου, Ερευνήτρια Πανεπιστημίου Πατρών.
Λουίζα Καραπιδάκη, Ιστορικός τέχνης Κέντρο Ερεύνης Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο