Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Δρομολογούνται εξελίξεις για να ενταχθούν η Παλαιομάνινα και το Στρογγυλοβούνι (Δ.Δ. του δήμου Αστακού), στον νέο δήμο Μεσολογγίου.

Τα όρια του νέου δήμου Μεσολογγίου θα ξεκινούν από το Περιθώρι και θα εκτείνονται το πιθανότερο μέχρι και την Παλαιομάνινα του νυν δήμου Αστακού, όπως και η πρόταση του δημάρχου - Τι συζητήθηκε στη συνάντηση με Κουσελά στο Αγρίνιο.
Κοινό μυστικό αποτελούν πλέον τα όρια των νέων δήμων που θα προκύψουν από τον Καλλικράτη και στο νομό μας. Οι πληροφορίες για τελική απόφαση δημιουργίας 5 ή έξι δήμων στην Αιτωλοακαρνανία έχει μεταφερθεί στους αιρετούς, πολλοί εκ των οποίων την Πέμπτη το βράδυ είχαν συνάντηση με τον βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κουσελά. Ο τελευταίος ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και με την ιδιότητα του υπευθύνου Δυτικής Ελλάδας παραβρέθηκε στο Αγρίνιο όπου συνομίλησε με δημάρχους του νομού που έχουν υποστηριχθεί από το κόμμα για το θέμα του Καλλικράτη. Πληροφορίες μας λένε πως θέλησε να ακούσει τις απόψεις τους και να μετρήσει κλίμα ενόψει της ανακοίνωσης, ίσως και εντός της επόμενης εβδομάδας, του χωροταξικού σχεδίου το οποίο θα τεθεί σε σύντομη διαβούλευση.
Σε ότι αφορά τον δήμο Μεσολογγίου οι αποφάσεις θεωρούνται πλέον ειλημμένες και όλα συγκλίνουν στην ανακοίνωση του νέου σχήματος που θα ξεκινά από το Περιθώρι του νυν δήμου Χάλκειας και θα τελειώνει το πιο πιθανό στο Στρογγυλοβούνι και την Παλαιομάνινα του νυν δήμου Αστακού. Βασίζεται δηλαδή στη μελέτη του ΙΤΑ, όμως εκτός του προτεινόμενου τότε σχήματος μένουν οι δήμοι Αρακύνθου (μάλλον θα συμμετέχει στο νέο δήμο Τριχωνίδας) και Αγγελοκάστρου (θα συνενωθεί με τον διευρυμένο δήμο Αγρινίου).
Ο δήμος Μεσολογγίου θα έχει πληθυσμό 45.000 κατοίκους και μια μεγάλη έκταση, κυρίως πεδινή με πολλά κοινά χαρακτηριστικά που θα τον καθιστούν τον πιο ομοιογενή δήμο στο νομό, μαζί με αυτό της Ναυπακτίας.
Για το θέμα ενημέρωσε χτες το δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος αναφέροντας πως εκ μέρους του δήμου κατατέθηκε στην συνάντηση η παραπάνω πρόταση η οποία είναι και απόφαση του υπουργείου εδώ και δύο μήνες. Η μόνη αμφιβολία συνίσταται αφενός μεν για τα δύο διαμερίσματα του δήμου Αστακού, τα οποία όμως επιθυμούν συνένωση με Μεσολόγγι, αφετέρου για τον δήμο Χάλκειας που κάποιες πληροφορίες τον θέλουν να έρχεται όλος προς την πρωτεύουσα του νομού.
Κατά την διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου όσοι εν τάχει πήραν το λόγο εκφράστηκαν θετικά γι’ αυτή την εξέλιξη αφού είναι πασίδηλο πως όλη η περιοχή αποτελεί τον ζωτικό χώρο του Μεσολογγίου με τους κατοίκους να έχουν άρρηκτες σχέσεις και καθημερινές συναλλαγές. Στην αναφορά του δημάρχου όμως υπήρξε κριτική από τον Γιάννη Τέγα για το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνεται το Πλατυγιάλι στο νέο δήμο Μεσολογγίου. 'Aλλωστε αν γίνουν όλα όσα ακούγονται το λιμάνι θα έχει πολύ μεγάλη απόσταση από την Βόνιτσα που προορίζεται για έδρα ενός μεγάλου δήμου στα όρια των επαρχιών Βονίτσης και Ξηρομέρου. Επίσης ο κ. Τέγας μίλησε και για τα διαμερίσματα Τρικόρφου, Γαβρολίμνης, Καλαβρούζας, 'Aνω και Κάτω Βασιλικής που απέχουν το ίδιο από Μεσολόγγι - Ναύπακτο και κάποιοι βλέπουν ως πιο λογική την συνένωση με το Μεσολόγγι.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης στο Αγρίνιο αντιδράσεις εκφράστηκαν από τους δημάρχους Οινιαδών και Αιτωλικού Αντώνη Αλετρά και Νίκο Γαλάνη αντίστοιχα που βλέπουν διαφορετικά το μέλλον των τωρινών δήμων. Συγκεκριμένα ο κ. Αλετράς εξέφρασε την επιθυμία οι Οινιάδες να μείνουν ανεξάρτητος δήμος με την προσθήκη Παλαιομάνινας και Στρογγυλοβουνίου. Αυτό βέβαια έκανε τον κ. Γαλάνη να φαίνεται λίγο ουτοπικός καθώς όλη η επιχειρηματολογία του βασιζόταν στην συνένωση Αιτωλικού - Οινιαδών και Αγγελοκάστρου.
Η ανακοίνωση των αποφάσεων του υπουργείου Εσωτερικών είναι πάντος θέμα λίγων ημερών και όσο συντομότερα γίνει τόσο καλύτερα για να απαντηθούν τα ερωτηματικά από τις τοπικές κοινωνίες. Το υπουργείο είναι αμετακίνητο σε ότι αφορά τον αριθμό των δήμων σε όλη την Ελλάδα και δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό αφού έχει εντάξει την μεταρρύθμιση στο τριετές πρόγραμμα σταθερότητας. Η ρητή δέσμευση της κυβέρνησης πως με τον Καλλικράτη θα εξοικονομηθούν πολύτιμοι πόροι θα παρακολουθείται άλλωστε εκ του σύνεγγυς από τους ευρωπαίους εταίρους.
Πηγή: Εφημερίδα «ΑΙΧΜΗ»
http://www.aixmi-news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο