Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Υπέρ της εκτροπής του Αχελώου το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μαγνησίας.


Την έντονη ανησυχία του για την πορεία του έργου της μερικής μεταφοράς νερού στη Θεσσαλία, από τον άνω ρου του Αχελώου, εξέφρασε μέσω ψηφίσματος, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μαγνησίας.
Μεταξύ άλλων, στο ψήφισμα αναφέρεται η πρόθεση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας (ΝΑΜ), από κοινού και με τους υπόλοιπους φορείς της Θεσσαλίας να συνεχίσουν τον αγώνα και να διεκδικήσουν δυναμικά, αν χρειαστεί, την ολοκλήρωση του έργου που θα αποτρέψει την περιβαλλοντική της υποβάθμιση και θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη του Θεσσαλικού χώρου. Με το ψήφισμά του, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μαγνησίας, ζητάει από την κυβέρνηση:
. Την εξασφάλιση ενιαίας νομικής υποστήριξης για τη συνέχιση του έργου τόσο έναντι του ΣτΕ όσο και έναντι του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), με την παράλληλη συνδρομή των Ν.Α. της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
. Τη γενναία χρηματοδότηση των έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2010 και, σε κάθε περίπτωση, με ποσό ύψους τουλάχιστον ίσο με το μέσο όρο της τελευταίας τριετίας.
. Την άμεση συνέχιση και ολοκλήρωση του Φράγματος «Συκιάς» και την ολοκλήρωση της επένδυσης της σήραγγας, δεδομένου ότι η οποιαδήποτε καθυστέρηση θα δημιουργήσει ανεπανόρθωτα περιβαλλοντικά προβλήματα στις περιοχές των σταματημένων εργοταξίων, θα προκαλέσει μη αποκαταστήσιμες ζημίες στη σήραγγα, καθώς και δυσανάλογα υπέρμετρη πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση στο τελικό κόστος των έργων.
. Την επίσπευση της κατασκευής των έργων ταμίευσης και άρδευσης στη Θεσσαλία, με προτεραιότητα την κατασκευή του φράγματος Μουζακίου, την ολοκλήρωση των έργων της Κάρλας και της Γυρτώνης, καθώς και την κατασκευή των αρδευτικών δικτύων της Κάρλας και του Σμοκόβου.
. Την άμεση ανάθεση και ολοκλήρωση εντός ενός έτους, των μελετών σύνταξης των σχεδίων διαχείρισης που καθυστέρησαν υπερβολικά και αναιτιολόγητα, με αποτέλεσμα να καταστήσουν το έργο ευάλωτο σε κάθε είδους προσφυγές. Τα σχέδια διαχείρισης πρέπει να υπηρετούν τους στόχους της μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, της αντιμετώπισης της ανεπαρκούς άρδευσης του θεσσαλικού κάμπου, της κάλυψης των αναγκών ύδρευσης των μεγάλων πόλεων της Θεσσαλίας, και τέλος της συνδυασμένης και ορθολογικής αξιοποίησης του υδάτινου δυναμικού, η οποία συμβάλλει στην προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Στην κατάρτιση των σχεδίων οφείλουν να συμμετέχουν και τα τρία συναρμόδια υπουργεία, Υποδομών, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία και διαβούλευση με τις Ν.Α. των περιοχών, όπου εντοπίζονται οι λεκάνες απορροής του ποταμού.
http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο