Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Στην Αιτωλοακαρνανία οι αγρότες ξεκινούν τις κινητοποιήσεις με συγκέντρωση, τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στις 11:00 το πρωί, στο κόμβο του Κεφαλόβρυσου.

Τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου ξεκινούν κινητοποιήσεις οι αγρότες του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Οι αγρότες θα συγκεντρωθούν στις 11:00 το πρωί, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, με τα αγροτικά τους μηχανήματα και εκεί θα αποφασιστεί η κλιμάκωση του αγώνα και η παραπέρα στάση τους.
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας με ανακοίνωσή της, στηρίζει τις αγροτικές κινητοποιήσεις και αναφέρει τα εξής:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Αγρότες-σες
Πληθαίνουν καθημερινά τα μπλόκα των αγροτών σε πολλά σημεία της Ελλάδας, από τη Μακεδονία ως την Κρήτη. Οι μικρομεσαίοι αγρότες βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα κόντρα στην πολιτική που τους ξεκληρίζει. Αυτή η πολιτική ωφελεί τους μεγαλοαγρότες και τους μεγάλους επιχειρηματίες που λυμαίνονται την αγροτική παραγωγή. Γι' αυτό διαχωρίζουν τους αγρότες σε κατά κύριο επάγγελμα και μη, προκειμένου να διώξουν ολοκληρωτικά τη φτωχή αγροτιά και να συγκεντρώσουν τη γη και την παραγωγή.
Είναι τραγικές οι συνέπειες της Κοινοτικής Αντιαγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων που την υλοποιούν. Η αρνητική πορεία της αγροτικής οικονομίας επιταχύνεται με τη μείωση κάλυψης των διατροφικών αναγκών του λαού μας με εγχώρια φυτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος, το ξεκλήρισμα νέου αριθμού μικρών και μεσαίων αγροτών.
Οι τιμές παραγωγού είναι εξευτελιστικές για όλα σχεδόν τα φυτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα για συνεχή χρόνια. Απούλητη και απλήρωτη περσινή παραγωγή υπάρχει σε μια σειρά προϊόντα κυρίως όμως σε βρώσιμες ελιές και λάδι. Ήδη οι τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί τη φετινή χρονιά είναι μειωμένες σε σχέση με τις περσινές. Το κόστος παραγωγής μεγαλώνει αφού οι τιμές των εφοδίων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Χρεωμένη είναι η πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών, αδυνατούν να πληρώσουν, απειλούνται με πλειστηριασμούς.
Βασικές καλλιέργειες όπως τα τεύτλα, το βαμβάκι, η σταφίδα, ο καπνός κ.α. αποδεκατίστηκαν ή μειώθηκαν σημαντικά με αποτέλεσμα να κλείσουν σημαντικά εργοστάσια και να αυξηθεί η ανεργία στην ύπαιθρο. Ιδιαίτερα οι καπνοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν το πρόβλημα να μεταβιβαστεί το 50% των επιδοτήσεων στο δεύτερο πυλώνα. Στην κτηνοτροφία η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Οι κτηνοτρόφοι εκβιάζονται από το καρτέλ στο γάλα, αυθαίρετα μειώνουν τις τιμές παραγωγού και επιμηκύνουν το χρόνο πληρωμής. Επίσης οι τιμές στο κρέας είναι καθηλωμένες στις τιμές της τελευταίας δεκαετίας. Στην Αιτ/νία το πρόβλημα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Είμαστε ο πρώτος νομός στην εκτροφή αιγοπροβάτων και στη μεγάλη πλειοψηφία είναι σε οικογενειακές εκμεταλλεύσεις –φτωχοί κτηνοτρόφοι.
Σε άλλα προϊόντα όπως δημητριακά, αραβόσιτος η τιμή έχει κατρακυλήσει σε εξευτελιστικά επίπεδα. Δεν καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής. Π.χ. ο αραβόσιτος 12-14 λεπτά το κιλό τιμή συγκέντρωσης. Στα εσπεριδοειδή πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου κανονισμού της πλήρης αποσύνδεσης της επιδότησης από την παραγωγή κινδυνεύουν τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια να μείνουν στα δέντρα.
Οι επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων αποδεκατίζονται χρόνο με το χρόνο από τον πληθωρισμό επειδή και με την ψήφο των ελληνικών κυβερνήσεων πάγωσαν στα επίπεδα του μέσου όρου της τριετίας 2000-02, αλλά και από τις παράνομες και «νόμιμες» παρακρατήσεις. Η ΚΑΠ της ΕΕ είναι ο βασικός υπεύθυνος για το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς , την εγκατάλειψη βασικών καλλιεργειών, την ερήμωση της υπαίθρου, τις εξευτελιστικές τιμές στα αγροτικά προϊόντα, με βασικό στόχο τη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε λίγα χέρια. Ολομέτωπη επίθεση έχουμε και στην αλιεία με την εφαρμογή της κοινής αλιευτικής πολιτικής που εφαρμόζεται τα 2 τελευταία χρόνια. Βγαίνουν έξω από το επάγγελμα φτωχοί ψαράδες με πρόωρες συντάξεις και τις επιδοτήσεις για καταστροφή των σκαφών.
Αυτό που ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ είναι
Η προστασία της ντόπιας παραγωγής ιδιαίτερα σε προϊόντα που αφορούν τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας.
• Η θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων είναι απαραίτητος παράγοντας για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων που έχει η ελληνική γεωργία.
• Η κατάργηση του διαχωρισμού των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και μη (ετεροεπαγγελματίες), με βάση τα πρόσθετα εξωγεωργικά μεροκάματα.• Έργα υποδομής που να μειώνουν το κόστος παραγωγής
• Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος
• Καμία περικοπή του 50% στις επιδοτήσεις καπνού και μεταφορά τους στο λεγόμενο δεύτερο πυλώνα.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και τα εφόδια καθώς και στα είδη πρώτης ανάγκης, στα φάρμακα, στα είδη υγιεινής. Πάγωμα των αγροτικών χρεών στους μικρούς και φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και ψαράδες για 3 χρόνια με παραγραφή των πανωτοκίων.
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ για άμεσο διπλασιασμό της βασικής αγροτικής σύνταξης και τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. Την κατάργηση των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της συμμετοχής στα φάρμακα. Την αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με δημόσια δωρεάν υγεία, παιδεία και τη δημιουργία αθλητικών και πολιτιστικών κέντρων.
Καλούμε τους αγρότες του νομού σε αγροτική κινητοποίηση την Δευτέρα 25 Γενάρη ,στις 11 το πρωί ,στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου.
Μπλόκο στην πολιτική που μας ξεκληρίζει
Μπλόκο με μαζική συμμετοχή
Όλοι με τα αγροτικά μας μηχανήματα
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο