Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Θάνος Μωραΐτης: Το νομοσχέδιο γα την προστασία των δασών αποσκοπεί στη θωράκιση των δασών από επίδοξους καταπατητές και αυθαίρετα κτίσματα.

Το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου «για την προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων του Νομού Αττικής και λοιπές διατάξεις», εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, ύστερα από εισήγηση της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη.
Οποιαδήποτε περιοχή πλήττεται από πυρκαγιά σε όλη τη χώρα κηρύσσεται αμέσως υπό κτηματογράφηση εντός μηνός από την εκδήλωση της πυρκαγιάς και ανατίθεται άμεσα από την Κτηματολόγιο ΑΕ η σύνταξη του δασικού χάρτη της πληγείσης περιοχής. Με την σχετική ρύθμιση, η προστασία των δασών επεκτείνεται σε όλη την Επικράτεια και δεν περιορίζεται μόνον στις καμένες εκτάσεις τις Αττικής του περασμένου Αυγούστου.
Την σημασία του νομοσχεδίου, έχει επισημαίνει σε δηλώσεις και ομιλίες του ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Θάνος Μωραΐτης, μιας και αποσκοπεί στη θωράκιση των δασών μας από επίδοξους καταπατητές και αυθαίρετα κτίσματα. Για την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου αυτού, σημαντική ήταν η συμμετοχή επιστημονικών και άλλων φορέων στη δημόσια διαβούλευση που προηγήθηκε. Μεγάλο μέρος από αυτές τις επισημάνσεις, λήφθηκε υπ’ όψιν . Συγκινητική επίσης υπήρξε και η συμμετοχή των πολιτών στη διαβούλευση, γεγονός που αναδεικνύει και την αγωνία της κοινωνίας για τη διάσωση του φυσικού μας πλούτου.
Με το νομοσχέδιο καθορίζονται αυστηρότεροι όροι και προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό μιας έκτασης σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας ως δάσους ή ως δασικής έκτασης, αναστέλλεται η εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3208/2003 και επανέρχονται οι ρυθμίσεις του προηγούμενου δασικού νόμου 998/1979 και στο εξής αρκεί μόνο δασική κάλυψη 15% χωρίς όριο έκτασης για να χαρακτηριστεί μια περιοχή ως δασική.
Ακόμη, ιδρύεται Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων, η οποία θα εντοπίζει και θα κατεδαφίζει τις αυθαίρετες κατασκευές που εντοπίζονται με τηλεσκοπική χαρτογράφηση από την Κτηματολόγιο ΑΕ. Τέλος, για την αντιμετώπιση των ζημιών από τις πυρκαγιές προβλέπονται εξαιρέσεις στην έκδοση οικοδομικών αδειών και οικοδομικών εργασιών για τα νομίμως υφιστάμενα κτίσματα που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν από την πυρκαγιά, καθώς και για τα δημόσια έργα και έργα υποδομής τα οποία έχουν ήδη χωροθετηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο