Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

H Πυρκαγιά στη Κωνωπίνα

Περί ώρα 15.45 της Τετάρτης 15η Ιουλίου 2009 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην αγροτική τοποθεσία «Κόζιακας», όρια Δημοτικών Διαμερισμάτων Παπαδάτου-Κωνωπίνας και άρχισε λόγω του ανέμου που έπνεε στην περιοχή να εξαπλώνεται τάχιστα προς το Κωνωπινιώτικο έδαφος, κατακαίοντας στην κυριολεξία ένα πανέμορφο φυσικό δάσος. Αμέσως ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία και οι Τοπικές Αρχές των δύο όμορων Δήμων. Στον τόπο προσέτρεξαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τέσσερα (4) αεροπλάνα δύο (2) ελικόπτερα και δέκα πέντε (15) πυροσβεστικών οχημάτων, που προσήλθαν ακόμη και από τα Λεχαινά Ηλείας, και με υπερ-προσπάθειες των πυροσβεστών περί ώρα 21.00 μ.μ κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά και να την σβήσουν.
Η φωτιά ξεκίνησε από τον επαρχιακό δρόμο Κωνωπίνας-Παπαδάτο και κατέκαψε στο διάβα της τα μαντριά του χωριανού μας Χρήστου Τίγκα. Πέρασε με την βοήθεια του ανέμου τα καταπράσινα υψώματα νοτιοαναταλικά του χωριού μας και έφτασε μέχρι την τοποθεσία «Μπαξές» όπου κινδύνευσαν και τα μαντριά του Μπάμπη Καραμπούλη. Εκεί αναχαιτίσθηκε από επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που ήταν στο σημείο.
Στη συνέχεια “γύρισε” και κατέκαψε τη «ράχη» του Αχλαδόκαμπου και βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από το Παλιοχώρι και το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων, το οποίο επιτηρούσαν Πυροσβεστικές δυνάμεις.
Η καθοριστική συμβολή των εναέριων μέσων αλλά και η αυταπάρνηση των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σταμάτησαν το κακό και δεν επεκτάθηκε η φωτιά στο παρθένο δάσος της Αγίας Παρασκευής και της Παλιοκατούνας.
Η φωτιά τις νυκτερινές ώρες αναζωπυρώθηκε, αλλά με την επέμβαση των εκεί ευρισκομένων δυνάμεων της Πυροσβεστικής, οι οποίες τελούσαν σε επιφυλακή, κατασβέστηκε άμεσα.
Στον τόπο βρέθηκαν οι Δήμαρχοι Μεδεώνος και Φυτειών κ.κ. Σεραφής και Τζαχρήστας, ο Αντιδήμαρχος Λάμπρος Ράπτης, ο Πρόεδρος του Χωριού μας Κωνσταντίνος Κωστακιώτης και όλο τα Τοπικό Συμβούλιο καθώς και πλήθος χωριανών μας που προσέτρεξαν άμεσα για βοήθεια.
Προανάκριση για τα αίτια της πυρκαγιάς (που σίγουρα δεν είναι από τσιγάρο) διενεργεί το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Κάηκαν, σύμφωνα με εκτίμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας 250 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης και 30 περίπου στρέμματα καλλιεργήσιμα.
Δυστυχώ, ένα ακόμη κομμάτι πράσινο που «αναπολούσε και νοσταλγούσε» η ψυχή μας …ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ. Χάθηκε σ’ ένα απόγευμα! Στη θέση του αντικαταστάθηκε από τον «πίνακα της νεκρής φύσης» με το τοπίο πλέον κατάμαυρο και αποκρουστικό, που σου προκαλεί απέραντη θλίψη!
Πηγή:
http://www.konopinaps.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο