Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Ομιλία του Χρίστου Βερελή στη παρουσίαση του βιβλίου, του Κώστα Χρυσόγονου, «η ιδιωτική δημοκρατία».


O Χρίστος Βερελής παρουσιάζοντας το βιβλίο του Κώστα Χρυσόγονου, την Τρίτη 23.06.09, «η ιδιωτική δημοκρατία» μεταξύ άλλων είπε: "Η αναποτελεσματικότητα είναι το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα που δημιουργεί απαξία για την πολιτική. Επειδή συγκαθορίζεται και από την απόλυτη έλλειψη συναίνεσης, ακόμη και στα απολύτως προφανή, όπως είναι η παιδεία, υγεία και η οικονομική διαχείριση σε περίοδο κρίσης ανάγεται σε πρωταρχικό ζήτημα. Πολυμορφία και πολυπλοκότητα σε επίπεδο Βαβέλ, στις ανάγκες, τα συμφέροντα και τις τάσεις μέσα στους κόλπους της σύγχρονης κοινωνίας, οδηγεί τα κόμματα εξουσίας στην ανάγκη εάν θέλουν να έχουν ρεαλιστική προοπτική διεκδίκησης της εξουσίας, να δίνουν προεκλογικά αντιφατικές υποσχέσεις προς ετερόκλητες κοινωνικές ομάδες, τις οποίες όμως αδυνατούν να εκπληρώσουν μετεκλογικά.
Η οπτικοποίηση με τηλεοπτικούς όρους της πολιτικής πρότασης, εκφυλιζόμενης στις θεατρικές ικανότητες χαρισματικών προσωπικοτήτων, καθίστανται το επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και τα κόμματα υποβαθμίζονται σε επιτροπές στήριξης προεκλογικών αγώνων.
Στις παρούσες συνθήκες η αποχή, αποτελεί στο μεγαλύτερο ποσοστό της, σκληρή πολιτική επιλογή, που δείχνει την άποψη όσων την ακολούθησαν για την ύπαρξη όπως οι ίδιοι το αντιλαμβάνονται πολιτικού κενού.
Στενή σχέση μεταξύ διαφθοράς και παραοικονομίας όπου χώρες με μεγάλη παραοικονομία, παρουσιάζουν υψηλό δείκτη διαφθοράς. Αφού η παραγωγή μαύρου χρήματος «επενδύεται» εν μέρει στην παραγωγή νέου μαύρου χρήματος, μέσω εξαγορών «δυνατοτήτων» Η δημοκρατία χωρίς την αξίωση για αλήθεια είναι κενή περιεχομένου. Η δημοκρατία δεν μπορεί να είναι ένα απλό παιχνίδι συμφερόντων.
Όπου υπάρχει έλλειψη εσωκομματικής δημοκρατίας οδηγεί σε ανάπτυξη φεουδαρχικών δομών στα κόμματα, και τότε ευδοκιμούν αντί για πολιτικά στελέχη με άποψη, φοβισμένοι υπάλληλοι που κολακεύουν.
Οι επιστήμονες κάνουν το καθήκον τους με το λόγο, όπως αυτό το εξαίρετο βιβλίο, και θα συμπληρώσω εγώ ότι για τους πολιτικούς δεν έχουν σημασία τόσο τα λόγια, όσο οι πράξεις. Και ιδιαίτερα πράξεις με ισχυρούς συμβολισμούς. Άρα και με μεγάλο κόστος, διότι αυτό αποτελεί και τη θεωρημένη απόδειξη, που πρέπει οι πολιτικοί να επιδείξουν ώστε να αιτιολογήσουν όχι το οικονομικό αλλά το πολιτικό πόθεν έσχεν τους".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο