Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Ερώτηση του Βουλευτή Χρίστου Βερελή, για έλλειψη προσωπικού στο Δασαρχείο Αμφιλοχίας. Ανεξέλεγκτη χωματερή στο Βελανιδοδάσος.

Στην ερώτησή του στους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Υπ. Εσωτερικών, ο Βουλευτής Χρίστος Βερελής επισημαίνει τους κινδύνους που συνεπάγεται η έλλειψη δασολόγων και δασοφυλάκων για την προστασία του δασικού πλούτου και ειδικότερα του βελανιδοδάσους ξηρομέρου και ζητά να δοθεί άμεση λύση σε αυτό το πρόβλημα. Επίσης ο βουλευτής τονίζει ότι μαζί με την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων ακόμη και μέσα στο μοναδικό δάσος Βελανιδιάς του Ξηρομέρου, εντοπίσανε ανεξέλεγκτη χωματερή! Μετά δε από πρότασή του, η Επιτροπή της Βουλής θα διαθέσει συμβολικά ένα ποσόν από ίδιες δαπάνες των Βουλευτών, προκειμένου να υπάρξει άμεση απομάκρυνση αυτής της χωματερής που η θέα της προκαλεί θλιβερή εικόνα και προκαλεί ακόμα πιο δυσάρεστα συναισθήματα.
(Εδώ να σημειώσουμε ότι πρόκειται για χωματερή που βρίσκεται στην άκρη του δρόμου από Σκουρτού προς Αγρίνιο, αμέσως μετά τη διασταύρωση προς το Λιγοβίτσι. Ευελπιστούμε οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αστακού να προβούν σύντομα στον καθαρισμό των ανεξέλεγκτου σκουπιδότοπου και να κάνει τα όποια κατά τη γνώμη τους δέοντα για να μην επαναληφθεί ξανά το φαινόμενο αυτό).
Για ενημέρωσή σας επισυνάπτεται το κείμενο της ερώτησης:
"Το Δασαρχείο Αμφιλοχίας είναι αρμόδιο για μια τεράστια έκταση που υπερβαίνει σε μέγεθος την έκταση άλλων ολοκλήρων νομών της χώρας μας. Συγκεκριμένα για την περιοχή του Βάλτου που είναι μεγαλύτερη από το σύνολο των εκτάσεων του Νομού Άρτας και για την περιοχή του Ξηρομέρου που είναι μεγαλύτερη από το σύνολο της έκτασης του Νομού Λευκάδας. Επί σχεδόν 1,5 χρόνο η θέση του Δασάρχη ήταν κενή και καλύφθηκε πρόσφατα. Η υπό στελέχωση σε όλα τα επίπεδα (δασολόγοι, δασοπόνοι, δασοφύλακες, κ.ο.κ.) υπερβαίνει το 70%. Συγκεκριμένα προβλέπονται 9 δασολόγοι και υπάρχουν μόνο δύο, προβλέπονται 18 δασοπόνοι και υπάρχουν μόνο 3, προβλέπονται 35 δασοφύλακες και υπάρχουν μόνο 10, προβλέπονται 6 διοικητικοί υπάλληλοι και υπάρχουν μόνο 3. Πέραν όλων αυτών, η υπηρεσία διαθέτει μόνο 2 αυτοκίνητα για τις υπηρεσιακές ανάγκες! Φαίνεται ότι είναι η μεγαλύτερη στη χώρα και υπάρχουν δεκάδες κενές οργανικές θέσεις, με προφανείς δυσμενείς συνέπειες για τα Δάση, τις Δασικές Εκτάσεις, την προοπτική επιβίωσής τους για το περιβάλλον και για τους κατοίκους γενικότερα.
Σε πρόσφατη επίσκεψή της, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων έκανε αυτές τις θλιβερές διαπιστώσεις. Ακόμη και μέσα στο μοναδικό δάσος Βελανιδιάς του Ξηρομέρου, εντοπίσαμε ανεξέλεγκτη χωματερή! Μετά δε από πρότασή μου, η Επιτροπή της Βουλής θα διαθέσει συμβολικά ένα ποσόν από ίδιες δαπάνες των Βουλευτών, προκειμένου να υπάρξει άμεση απομάκρυνση αυτής της χωματερής που η θέα της προκαλεί θλιβερή εικόνα και προκαλεί ακόμα πιο δυσάρεστα συναισθήματα. Κατά δήλωση της νεοτοποθετηθείσας Δασάρχου Αμφιλοχίας, ακόμη και η διάθεση καυσίμων για τις απαραίτητες μετακινήσεις των υπηρεσιακών στελεχών του Δασαρχείου δεν υπερβαίνουν το ύψος των 5.000 ευρώ ετησίως, πράγμα που σημαίνει ότι, ακόμη και οι υπηρετούντες σήμερα λίγοι υπάλληλοι κατ’ ουσία αναγκάζονται να περιορίζονται στις ελάχιστες επισκέψεις στην περιοχή ευθύνης τους. Μετά από αυτά Ερωτώνται οι ο κ.κ. Υπουργοί,
Τι ακριβώς προτίθενται να κάνουν προκειμένου να υπάρξει βελτίωση της απαράδεκτης αυτής κατάστασης;
Αθήνα, 27.02.2009"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο