Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Συγκέντρωση του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο Μεσολόγγι.



Σε πολυπληθή συγκέντρωση Αιτωλοακαρνάνων μίλησε την Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009, το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κουρουμπλής. Η εκδήλωση προγραμματίσθηκε με πρωτοβουλία φίλων και έλαβε χώρα σε αίθουσα του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου και είχε θέμα: «Στην απειλή της σημερινής κρίσης, είναι η απάντηση ένα σύγχρονο μοντέλο κοινωνικού κράτους;».
Τον Π. Βουλευτή Κουρουμπλή, προλόγισε και παρουσίασε ο Δήμαρχος του Μεσολογγίου Ιωάννης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Εγώ θα περιοριστώ να σας διαβάσω κάτι που περιέχεται σε αυτό το βιβλίο με τίτλο «Βλέπω το σημερινό Κόσμο» του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας. Είναι ένα σχολικό εγχειρίδιο που διδάσκεται στα σχολεία και που το κεφάλαιο που θα σας διαβάσω, συμπεριλαμβάνεται σε ανάλογα εγχειρίδια σχολειών της ευρωπαϊκής ένωσης. Στην σελίδα 28 κεφάλαιο 8. Βιογραφικά διασήμων προσώπων με ειδικές ανάγκες. Σε αυτούς με προβλήματα όρασης ή /και ακοής : Όμηρος (τυφλός), Ρέι Τσαρλς (τυφλός) Στίβι Γουόντερ (τυφλός) Έλεν Κέλλερ (τυφλοκωφή), Λεονάρδος Όιλερ (διέπρεψε και τυφλός), Τζόν Μίλτον (διέπρεψε και τυφλός), Λουδοβίκος Μπετόβεν (μεγαλούργησε και ως κωφός), Παναγιώτης Κουρουμπλής (Βουλευτής τυφλός). Με μαθησιακές δυσκολίες – δυσλεξία Λεονάρδος ντα Βίντσι, Κρίστιαν Χανς – Άντερσεν, Γουόλτ Ντίσνεϊ, Γουϊνστον Τσόρτσιλ, Αγκάθα Κρίστι, Τόμ Κρούζ κ.λ.π.»
Στην συνέχεια στο Βήμα ανέβηκε το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Παναγιώτης Κουρουμπλής ο οποίος τόνισε μεταξύ των άλλων: "Θα ξεκινήσω σύντροφοι με μια ρήση του Βίλχελμ Στάιν «αν θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο προσπάθησε να αλλάξεις τον εαυτό σου». Σύντροφοι και συντρόφισσες για να είναι μια χώρα ισχυρή πρέπει να είναι η οικονομία της ισχυρή, για να είναι η οικονομία ισχυρή πρέπει να είναι η κοινωνία ισχυρή και για να είναι η κοινωνία ισχυρή πρέπει το κάθε μέλος της να αισθάνεται ισχυρό. Ζούμε τον εφιάλτη της δομικής κρίσης του νεοφιλελευθερισμού. Είναι απειλή, ή ευκαιρία; Μπορεί να αποδειχθεί απειλή για αυτούς που κατεδάφισαν το κοινωνικό κράτος, υποβάθμισαν τα κοινωνικά δικαιώματα μετέτρεψαν σε ζούγκλα τις εργασιακές σχέσεις. Για αυτούς που κοινωνικοποίησαν το κόστος της εργασίας και ιδιωτικοποίησαν τα κέρδη.
Μπορεί όμως να είναι και η μεγάλη ευκαιρία, αν οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη απαλλαγούν από τους Βυζαντινισμούς -ποιος ορθοτομεί τον λόγο της Σοσιαλιστικής αληθείας- και εμπνευστούν μια νέα πολιτική ατζέντα, ένα νέο όραμα που θα συνεγείρει τις κοινωνίες και θα αναγκάσει το κεφάλαιο σε έναν νέο ιστορικό συμβιβασμό, παρόμοιο με εκείνο που έγινε στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια.
Ένα νέο αναδιανεμητικό κοινωνικά δίκαιο κράτος, αποκεντρωμένο με ισχυρούς δήμους, με προνοιακά δίκτυα που θα οργανώνουν τη κοινωνική άμυνα της κάθε οικογένειας, με ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) που θα προτάσσει την πρόληψη από τη θεραπεία, με ένα δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα που θα εξασφαλίζει ίσες δυνατότητες στο αυτό σημείο εκκίνησης όλων των μαθητών, ώστε η εξέλιξη τους να είναι συνάρτηση των δυνατοτήτων τους. Με μία μακρόπνοη αγροτική πολιτική, με σωστή χρήση της γης, με διαχείριση του υδάτινου δυναμικού, με καταρτισμένους επαγγελματίες αγρότες, με παραγωγικούς συνεταιρισμούς, με μια ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών σε επίπεδο νομού, που θα αναλαμβάνει την στήριξη την ενημέρωση την εκπαίδευση και τη διάθεση του προϊόντος, με μια ομάδα παραγωγών κατά κλάδο προϊόντος, με προϊόντα ονομασίας προέλευσης μπορούμε να μετατρέψουμε τον αγροτικό χώρο σε χώρο δημιουργίας αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, αναχαιτίζοντας το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας. Κάποιοι μας ρωτούν πως θα γίνουν και με τι χρήματα; Όταν υπάρχει πολιτική βούληση είναι βέβαιο ότι μπορούν να υπάρξουν μεγάλες ανατροπές. Αμφισβητεί κανείς ότι παράγεται πλούτος; Το ερώτημα είναι πώς διανέμεται. Όλοι γνωρίζουμε ότι ενώ παράγεται πλούτος υπερπαράγεται ταυτόχρονα και φτώχεια. Να αλλάξουμε ενεργειακό μοντέλο, να φύγουμε από την βρώμικη ενέργεια (λιθάνθρακας – Πετρέλαιο) και να πάμε στην πράσινη ανάπτυξη. Να αλλάξουμε καταναλωτικό μοντέλο που μετατρέπει τους ανθρώπους σε καταναλωτικά ζόμπι απορρίπτοντας το όραμα της υπερχρέωσης που μετατρέπεται σε εφιάλτη της μετρητής. Οφείλουμε να συγκρουστούμε με το υπερτροφικό μας ΕΓΩ που μας φυλακίζει, στο σύμπαν των δικών του ψευδαισθήσεων.
Οφείλουμε να επανέλθουμε στο ΕΜΕΙΣ της ανθρωπιάς της αλληλεγγύης, της ειρηνικής συνύπαρξης. Καλώ τους νέους να αντισταθούν σε κάθε πειρασμό παραίτησης, τα σημαντικά πράγματα στη ζωή μας δεν χαρίζονται κατακτιόνται από εκείνους που απαιτούν και δεν επαιτούν. Που διεκδικούν και αναζητούν.
Ας απελευθερώσουμε τα «ιαματικά κοιτάσματα της ψυχής μας» και ας γίνουμε όλοι πρωταγωνιστές ενός νέου οράματος, που οι πρώτοι και οι πρωταθλητές θα τρέχουν με τις δικές τους ταχύτητες χωρίς να βάζουν τρικλοποδιές στους άλλους.
Αξίζει να στηρίξουμε την νέα προσπάθεια του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος και του Γιώργου Παπανδρέου για μια κοινωνία ισχυρή και όχι για μια κοινωνία ισχυρών που συνθλίβει τους αδυνάτους".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο