Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Πρωτοποριακό πρόγραμμα ηλεκτρονικής Κάρτας Υγείας και Τηλε-ιατρικής υποστήριξης στους δήμους Ανακτορίου, Αλυζίας, Αστακού, Παλαίρου και Οινιαδών.

Η χορήγηση ηλεκτρονικής κάρτας υγείας και η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης χρόνιων ασθενών και στον νομό Αιτωλοακαρνανίας , ήταν το θέμα της συνάντησης που είχε πρόσφατα ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς με τους δημάρχους Ανακτορίου Γ. Αποστολάκη, Παλαίρου Ν. Σολτάτο, Αλυζίας Δ. Τριποτσέρη , Αστακού Π. Στάικου και Οινιαδών Α. Αλετρά, παρουσία του προέδρου της Κοινωνίας της Πληροφορίας κ. Δούκα. Αξίζει να επισημανθεί ότι σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετά τον δήμο Τρικκαίων, οι παραπάνω πέντε δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας είναι οι πρώτοι στη Ελλάδα που θα εφαρμόσουν αυτό το πρόγραμμα ψηφιακής τεχνολογίας στην υγεία, που σίγουρα αναβαθμίζει συνολικα το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας του νομού.
Ειδικότερα , στο πλαίσιο του προγράμματος Τηλεπρόνοιας θα επιλέγονται ασθενείς με χρόνια νοσήματα που έχουν ανάγκη για εντατική παρακολούθηση και ρύθμιση της θεραπευτικής αγωγής. Στους ασθενείς αυτούς θα παρέχονται δωρεάν από το κέντρο Τηλεπρόνοιας συσκευές φορητής βιολογικής τηλεμετρίας δηλαδή τηλε-καρδιογράφος, τηλε-πιεσόμετρο κ.α. με δυνατότητα αποστολής της μέτρησης, μέσω σταθερού ή κινητού τηλεφώνου, στο κέντρο τηλεπρόνοιας του δήμου και από εκεί μέσω του Διαδικτύου στον ειδικό γιατρό.
Στην περίπτωση που οι μετρήσεις εμφανισθούν παθολογικές θα ειδοποιείται ο ασθενής να τροποποιήσει την αγωγή, ή να προσέλθει στην κλινική, αφού το κέντρο Τηλεπρόνοιας θα διαθέτει τον ηλεκτρονικό του φάκελο καθώς και σύστημα διαχείρισης πληροφοριών των ασθενών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα Τηλεπρόνοιας εφαρμόστηκε πιλοτικά στο δήμο Τρικκαίων. Σύμφωνα λοιπόν με τα πρώτα αποτελέσματα που τεκμηριώθηκαν και με επιστημονικό πρωτόκολλο, οι μετρήσεις του προγράμματος, εμφάνισαν μεγαλύτερη αξιοπιστία σε σχέση με άλλες κλασσικές μεθόδους παρακολούθησης, παρέχοντας έτσι την δυνατότητα άμεσης διάγνωσης και θεραπευτικής παρέμβασης στους ασθενείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο