Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

«Έσπασε ο Ρίβιος…»

Μεγάλης διάρκειας βροχοπτώσεις σημειώνονται το φετινό χειμώνα στη Χώρα μας με επίκεντρο τη Δυτική Ελλάδα. Η βροχή που έπεσε στο Χωριό μας την Κωνωπίνα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Ξηρομέρου, ήλθε σαν βάλσαμο ύστερα από μία περίοδο έντονης ξηρασίας που η συνέχειά της θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην περιοχή μας, με κυριότερο την επάρκεια ύδρευσης των Χωριών μας.
«Μούλιασε ο τόπος!» κατά την τοπική μας διάλεκτο. Όλα τα βαρκά χωράφια γίνανε λίμνες. Οι λούτσες και τα πηγάδια ξεχείλισαν, στο οδικό δίκτυο παρουσιασθήκανε προβλήματα από τις κατολισθήσεις, αγροτικοί δρόμοι γίνανε ρέματα και οι πιο πολλές κεραμοσκεπές των σπιτιών που δεν είχαν «συρθεί» έβαλαν νερά. Μέχρι και οι πέτρες «βγάλανε νερό». Όμως απόδειξη του μεγέθους των φετινών βροχοπτώσεων είναι το προ-δεκαπενθημέρου «ξέσπασμα του Ρίβιου».
Όλοι οι συντοπίτες μας ξέρουν επακριβώς τι σηματοδοτεί η παραπάνω φράση. Όταν οι βροχές είναι πολλές στην ευρύτερη περιοχή μας, στον οικισμό Ρίβιο που βρίσκεται επί της Εθνικής οδού Αγρινίου-Αμφιλοχίας και πλησίον της Λίμνης Αμβρακίας, εδαφική περιοχή του Δ.Δ. Παπαδάτου του Δήμου Φυτειών, ξεσπάει η γη από τον υπερκορεσμό των υπογείων υδάτων που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή του Πεταλά (ίσως δε και του Βάλτου) με αποτέλεσμα να δημιουργείται κανάλι (μπουτοβάγια) χλιαρού νερού!, που χύνεται στο πέλαγος.
Οι συγχωριανοί μας και οι συντοπίτες μας κάνουν επίκληση του παραπάνω «φαινομένου», για να δώσουν έμφαση είτε στις πολλές βροχοπτώσεις όπως συμβαίνει τώρα: «Έσπασε ο Ρίβιος από τις πολλές βροχές» είτε και σε εποχές ανομβρίας-λειψυδρίας για την περιοχή μας, όπου το νερό της λίμνης υποχωρεί αισθητά και τότε το απόφθεγμα είναι: «Άμα δεν σπάσει ο Ρίβιος μην περιμένεις να χορτάσει νερό η γη και να γιομίσει το πέλαγος».
Πηγή: http://www.konopinaps.gr/
Πηγή ΦΩΤΟ: «Έσπασε ο Ρίβιος», papamitsos, WWW.PANORAMA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο