Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Ερώτηση στη Βουλή για τον Πύργο της Αρχαίας Αλυζίας, από το βουλευτή Σπήλιο Λιβανό.

Για την εγκατάλειψη του Πύργου της Αρχαίας Αλυζίας, ο οποίος καταρρέει απευθύνει ερώτηση προς τον Yπουργό Πολιτισμού, ο βουλευτής της Ν.Δ. Σπήλιος Λιβανός. Στην ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή αναφέρεται ότι: «Το ανωτέρω μνημείο, που κατασκευάσθηκε περί το 600 π.χ, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στατικότητας, με αποτέλεσμα να υπάρχει ορατός κίνδυνος κατάρρευσής του». Αναλυτικά σημειώνει:
Θέμα: «Στατική ενίσχυση Πύργου Αρχαίας Αλυζίας»
Στο Δήμο Αλυζίας, στους πρόποδες τμήματος των Ακαρνανικών βουνών, πάνω από τον επαρχιακό δρόμο Αγρινίου-Μύτικα, βρίσκεται το αρχαίο μνημείο, «ο Πύργος της Αρχαίας Αλυζίας». Οι κάτοικοι της περιοχής, όταν αναφέρονται στον Πύργο, μιλούν για τον δικό τους μικρό «Παρθενώνα», λόγω της πολύ μεγάλης, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, ιστορικής και αρχαιολογικής του αξίας.
Τα τελευταία, όμως πέντε χρόνια, το ανωτέρω μνημείο, που κατασκευάσθηκε περί το 600 π.χ, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στατικότητας, με αποτέλεσμα να υπάρχει ορατός κίνδυνος κατάρρευσής του. Αιτία γι’ αυτό αποτελεί ένα σχίσμα σε πλάκα του βουνού, πολύ κοντά στον Πύργο. Ο κίνδυνος αποκόλλησης της πλάκας, η οποία κρέμεται κυριολεκτικά σε μια κλωστή, είναι άμεσος. Επισημαίνεται δε, ότι σε αυτήν την περίπτωση δεν θα απειληθεί μόνο η ακεραιότητα του Πύργου, αλλά και ανθρώπινες ζωές, οι οδηγοί και επιβάτες των διερχόμενων αυτοκινήτων.
Για την διασφάλιση της στατικής επάρκειας του Πύργου απαιτείται άμεση παρέμβαση. Επιπλέον, είναι αναγκαία η στήριξη και θεμελίωση του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και συνοδές παρεμβάσεις για την ανάδειξη του μνημείου και τη διευκόλυνση της πρόσβασης προς αυτό (π.χ. ο ηλεκτροφωτισμός του και η δημιουργία μονοπατιού).
Με δεδομένα τα ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
1. Πότε θα ξεκινήσουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για τη στατική επάρκεια του Πύργου και την ασφάλεια των πολιτών;
2. Εξετάζεται από το Υπουργείο το ενδεχόμενο υλοποίησης συνοδών παρεμβάσεων για την ανάδειξη της ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας του Πύργου;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο