Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Επερώτηση κατέθεσε η Βουλευτής Σοφία Γιαννακά, με θέμα: "Οι Αμπελοκαλλιέργειες μπορούν να δώσουν νέα πνοή στην αγροτική οικονομία του Δήμου Φυτειών"

Ερώτηση κατέθεσε η Βουλευτής του Νομού μας, Σοφία Γιαννακά, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σ. Χατζηγάκη, με θέμα την αναγκαία πλέον αλλαγή των προϊόντων που καλλιεργούνται στην ευρύτερη περιοχή του Ξηρομέρου. Λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις του Δ. Φυτειών για αντικατάσταση των σημερινών καλλιεργειών με καλλιέργεια αμπελιών, η βουλευτής τόνισε μεταξύ άλλων στην ερώτησή της προς τον Υπουργό: «Οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής του Ξηρομέρου τα δύο τελευταία χρόνια έχουν πληγεί απανωτά με αποτέλεσμα να βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε απόγνωση, μην μπορώντας να εξασφαλίσουν ούτε καν τα προς το ζην. Η πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2007 που κατέκαψε 30.000 στρέμματα στο Δ. Φυτειών, αλλά και η αποκαρδιωτικές εξελίξεις στις επιδοτήσεις της καπνοκαλλιέργειας για τα επόμενα έτη, έχουν οδηγήσει τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής στην αναζήτηση λύσεων για την επαγγελματική τους επιβίωση στο μέλλον». Η καλλιέργεια αμπέλου είχε εγκαταληφθεί σταδιακά, λόγω της εντατικής καλλιέργειας καπνού. Ωστόσο σήμερα κρίνεται απαραίτητος ο επαναπροσανατολισμός των αγροτών της περιοχής προς την καλλιέργεια αμπελιών η οποία μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα προσοδοφόρα. Οι κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες της περιοχής ευνοούν την καλλιέργειά τους, ενώ η πώληση του προϊόντος είναι εξασφαλισμένη, λόγω της εξαιρετικής ποιότητας που μπορεί να επιτευχθεί, αλλά και της υψηλής ζήτησης του κρασιού τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Τέλος η δυνατότητα συνύπαρξης της συγκεκριμένης καλλιέργειας με άλλες είναι απολύτως εφικτή. Επειδή αφενός η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και η καταστροφή που άφησε πίσω της η πυρκαγιά του 2007 έχουν οδηγήσει την περιοχή σε οικονομικό αδιέξοδο και αφετέρου η προσαρμοστικότητα των αγροτών στα νέα δεδομένα αλλά και η αποφασιστικότητα τους να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον θα πρέπει να επιβραβεύεται από την Πολιτεία, η βουλευτής έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα στον αρμόδιο Υπουργό:
1. Προτίθεται η νέα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες του Δήμου Φυτειών και των αγροτών της ευρύτερης περιοχής του Ξηρομέρου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του επαγγέλματος τους;
2. Είναι διατεθειμένο το Υπουργείο, υπό τη νέα ηγεσία, να κάνει –έστω και τώρα- την υπέρβαση και να ανταποκριθεί θετικά στις εκκλήσεις των αγροτών για κατ’ εξαίρεση χορήγηση δικαιωμάτων φύτευσης αμπελώνων από το Εθνικό Απόθεμα, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα κακή οικονομική κατάσταση των αγροτών αλλά κυρίως το γεγονός ότι σε περιόδους μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης όχι μόνο δικαιολογείται αλλά απαιτείται η λήψη έκτακτων μέτρων, όταν αυτά λαμβάνονται με γνώμονα το συμφέρον και την ευημερία του πολίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο